. Ma Ákos, Bátor napja van.
210 éve van jövője a pécsi komolyzenének
2021-12-09 10:47:48
210 éve van jövője a pécsi komolyzenének

210 éve van jövője a pécsi komolyzenének

A 210 éves fennállását ünneplő  Pannon Filharmonikusok a Kodály Központban és másnap a Müpában  ad ünnepi hangversenyt, valamint az  egész évadot a múltból építkező jövőnek szenteli az együttes.


A zenekar Pécs város kulturális hagyományaihoz méltón az örökségre épít, de mindig az újat keresi: a jubileumi koncerteken az alapító Lickl György egy frissen megtalált művének zenekari ősbemutatóját hallhatjuk, de megismerkedhetünk a koncertek illatát emlékül nyújtó exkluzív illatkülönlegességgel is, melyet az együttes ihletett. A december 9-i ünnepi koncert bevételével a zenekar a covid-árvákat támogatja. A jubileum évadában a zenekar PFZ NEXT címmel összművészeti programot hirdet, melynek egyik első lépéseként képzőművész hallgatók formálják inspiráló képpé a komolyzenét.


A Pannon Filharmonikusokban talán az a leginkább szerethető, hogy rácáfolnak arra a közhiedelemre, hogy a klasszikus zene „komoly, unalmas és a fiataloknak nincs köze hozzá. A 210 éves jubileumát ünneplő együttes ezúttal sem egy szokványos emlékkoncertet szervez, ugyanakkor méltó emléket állít az alapításának és a jövőbe tekint.


Az 1811. december 9-én adott alapító koncertjük emléknapján a Kodály Központban elhangzó hangversenyen első alkalommal hallható a zenekart alapító Lickl György Mexikóban felfedezett vonósnégyesének zenekari átirata, melyet Vass András karmester kutatott fel és hangszerelt meg a jubileum alkalmából. A Varga Gilbert által vezényelt esten a közkedvelt Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képei című műve idézi fel a Kodály Központ alapító koncertjét, amely fordulópontot jelentett az együttes modernkori történetében. A zenéhez kapcsolódva ezen az esten mutatja be a zenekar a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karos hallgatóinak grafikai pályamunkáit, melynek témája a komolyzene, mint inspiráció, mint a fiatalok számára is megismerni érdemes, időtálló érték. Az 1811-es alapító koncert bevételét annakidején a muzsikus özvegyek és árvák javára ajánlották fel, melyhez méltón a zenekar idén a covid-árvák javára játszik, és várja támogatóit a koncerten.


 „Az a szerencse ért, hogy nemrégen apám emlékére szervezhettünk koncertet, az ő tehetséggondozó, azaz a jövőt alakító, a jövőt építő munkássága mentén. Teljes mértékben tudok azonosulni azzal a gondolatával, hogy mindig az újra kell törekedni. Ő hitt tehát a jobb jövőben és hitt abban, hogy a jövő a fiatalságban rejlik. A mi felelősségünk pedig ezt kibontakoztatni. Minden területen, szülőként, tanárként, mesterként egyaránt. A mi szakmánkban így rajtunk múlik az, hogy kik lesznek azok a muzsikusok, akik ma még gyerekek, de tíz-tizenöt év múlva meghódítják majd a pódiumot és  megörvendeztetnek minket a zene csodás pillanataival!” – osztotta meg gondolatait Varga Gilbert vezető karmester.

A jubileumi esteken a jelen életünkre reflektálva különleges világpremierre is készül az együttes: a világ első koncertparfümjeinek bemutatójára kerül sor. December 9-én lehet majd első alkalommal megismerkedni azzal a női és férfi egyedi parfüm-különlegességgel, melyet a saját kézműves parfümházát megalapító, Szerbiában élő magyar parfümőrrel, Bálint Csabával közösen alkotott az együttes. Az illat a koronavírus-járvány idején különösen erőteljesen rámutat arra, hogy az élő koncerthallgatás, a zene közösségi élménye milyen páratlan és pótolhatatlan. A parfümben benne van a hangszerek fa illata, a fémek hidege, a felmelegedő vonók gyantája, a hangversenyterem fa borításának bárkát idéző "tengeri" hangulata, egy csepp sós aroma – de egymás közelségének melege is. Az illat vágyat ébreszt arra, hogy közös élményekben forrjunk össze. A parfüm dobozának kreatívját, mely a Kodály Központ hangversenytermének belső világát idézi a zenekar Lickl-díjas grafikusa, Lakatos Kornél alkotta, és a parfüm feliratán jelenik meg elsőként a Pécsi Tudományegyetemen is oktató tipográfus képzőművész, Boskovitz Oszkár Pannon Next elnevezésű betűtípusa.

 

A közönség Pécsett a koncertet megelőzően, 18.00 órai kezdettel egy különleges kültéri program keretében, a Kodály Központ főbejárata előtt fényekbe öltözött sátornál, melegedőknél illatolhatja meg a nemes alkalomra elkészített kreációkat. Az épület aulájában pedig lehetőségük van találkozni a parfüm készítőjével. Az első 210 férfi és 210 női parfüm megvásárlói exkluzív, sorszámozott, az illatkreátor által dedikált jubileumi parfümös doboz tulajdonosai lehetnek. Budapesti közönségünk a Müpa ajándékboltjában ismerkedhet meg a parfümökkel.


„Ha benne vagyok egy alkotói folyamatban, egészen átalakul a világ, miligrammokra, cseppekre koncentrálok, talán olyan ez, mint amikor egy grafikus egy képet a monitorján már hatalmas pixelekre bontva érzékel. Hiába anyaggal dolgozom, az eredménye döbbenetes erejű, anyagtalan minőség. Egyazon illat egészen mást idéz, jelent különböző illatélményekkel, illattapasztalatokkal rendelkező személyek számára. És itt jön a csodálatos párhuzam a zenével… sokat hallgatok parfümkészítés közben klasszikus zenét. A zene is megfoghatatlan minőség, mégis döbbenetes erővel hat, érzelmeket vált ki. Boldog vagyok, hogy most ezt a két láthatatlan erőt tudtam anyagba, azaz parfümbe ölteni.” – mesélte Bálint Csaba parfümőr az alkotói folyamatról.


A jubileumi évtől az évek óta a stabilitásáért küzdő együttes fordulópontot is vár. Az idei évadban a bécsi Musikvereinba is meghívást kapó, rangos nemzetközi elismerésben részesülő zenekar PFZ NEXT címmel az együttműködés és együtt gondolkodás egy új dimenzióját kívánja elindítani arról, hogy kiből és hogyan lesz a következő? Hogyan lehettek 210 éven át újabb és újabb muzsikusai a zenekarnak, és újabb és újabb tagjai a közönségnek? Mi inspirálja a művészeket és mi a zene hallgatóit? Mi a pécsi zenekar jövője? Hogyan válhat a sokat bizonyított zenekar vidékiként az ország következő stratégiai nemzeti művészeti együttesévé? Az októberi bécsi felkérés mintegy beteljesít egy 210 éve megfogalmazott álmot: Johann Georg Lickl álmát arról, hogy a zene fővárosából, Bécsből érkező zeneszerző karnagyként meghatározó hatással lehet egy magyar kisváros zenei kultúrájára. „Hamarosan kezdődik a koncertünk a Musikvereinban. Olyan ez, mint amikor egy álom igazzá válik. Azon ritka zenekarok közé tartozunk, akiket meghívtak! - fogalmazott Bogányi Tibor vezető karmester a bécsi fellépés estéjén.


A jövőről gondolkodó zenekar a Müpa testvérének számító Kodály Központot olyan bölcsőnek képzeli el, melynek jelentős edukációs, inspiráló és koprodukciós energiái vannak. A zenekar az elmúlt tíz évben, és az azt megelőző évtizedekben szerzett komolyzenei élmény-emlékekről közös digitális emlékkönyvet indít, amelyet a művészek és a közönség együtt tölthetnek meg tartalommal. Az emlékkönyv nem titkolt célja, hogy a Kodály Központ szakmai rangjának megfelelő közösségi térként működjön a következő évtizedben.


„A 210 éve történt alapítással Lickl György többet teremtett egy zenekarnál. Azt a zenekultúrát és zeneszerető környezetet alapozta meg, amely Pécset hazánk második zenei fővárosává emelte: a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok, a Filharmónia Magyarország és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft rendezvényeivel jelenleg is világszínvonalú programokat látogathat a közönség, azonban sokkal több lehetőség rejlik ebben a térben, ebben a városban. De ebben hinnünk kell, épp úgy, ahogy Lickl György is hitt egy Bécshez képest eldugott kis magyar város jövőjében.” – mondta Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

Utoljára frissítve: 2021-12-09 10:49:24

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ütős lesz az idei jazz évad is Pécsen, fellép többek között a városban Vörös Niki, ifj. Szakcsi Lakatos Béla é...
Bővebben >>