. Ma Andrea napja van.
A baj nem jár egyedül
2024-04-02 21:28:24
A baj nem jár egyedül

A baj nem jár egyedül

Parkokban italozó fiatalok, az iskolai vécében cigiző vagy füvező kamaszok, észrevétlenül snüsszöző tizenévesek, az okostelefonjuktól megválni képtelen óvodások – riasztó képek korunk gyermekkori függőségeiről és szenvedély betegségeiről.

ADHD és függőségek


Az ADHD kifejezés (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) jól ismert fogalom az oktatási intézményekben és a gyermekes családokban, hiszen Magyarországon ma már minden általános- és középiskolai osztályban lehet átlagosan legalább egy figyelemzavarral küzdő tanuló. Ennek ellenére az ADHD-s gyermekek többsége jelenleg is kezeletlen vagy tévesen kezelt, meg nem értett vagy félrediagnosztizált és kezelhetetlennek kikiáltott.
A kezeletlen figyelemhiányos zavara tanulási nehézségek mellett sok esetben magatartási problémákhoz is vezet. A legújabb amerikai kutatások ráadásul szoros kapcsolatot mutattak ki az ADHD, a kábítószerrel való visszaélés és az alkoholizmus között.

Egy tanulmány felmérése szerint az ADHD-s gyermekek 40 százaléka kezdett alkoholt fogyasztani 14 éves korban, míg az ADHD diagnózis nélküli gyermekeknél ez az arány csak 22 százalék, tehát a fele volt. Ez sajnos a későbbi életszakaszban is gondot jelenthet, ugyanis a felnőtt alkoholisták 25 százaléka ADHD beteg. Az okot a kutatók a figyelemzavaros emberek viselkedésére, valamint idegrendszeri eltérésekre vezetik vissza.

Pörögni ezerrel

Az ADHD-s betegek dopamin szintje alacsony. A dopamin egy boldogsághormon, ami az ideg- és hormonrendszerre is fontos hatást gyakorol. Gyakorlatilag ez a vegyület felelős az agyunkban a jutalmazásért, ennek köszönhető az elégedettség és az öröm érzése. A figyelemzavarral küzdők esetében, mivel a dopaminszintjük alacsony, azt folyamatosan stimulálni, pörgetni kell, például állandó mozgással, cukros ételek, kávé vagy energiaital túlzott fogyasztásával,,szélsőséges esetekben pedig drogok használatával.

Míg az egészséges embereknél ezek a stimulánsok figyelemzavart, hiperaktivitást okoznak, az ADHD-s betegeknél fordított  hatás érvényesül, ugyanis a dopaminszint emelkedése a koncentráció növeléséhez vezet. Az átmeneti pozitív hatások azonban hosszú távon nem érvényesülnek, ugyanúgy alkoholizmushoz és súlyos kábítószer-függőséghez vezethetnek, mint bárki másnál.

Gyógyszerektől az agytréningig

Megfelelő kezelés mellett az ADHD-val is tünetmentesen, harmonikusan lehet élni. A már kisgyermekkorban diagnosztizált és kezelt figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar számos problémától és későbbi veszélytől megkíméli az érintett személyt, annak családját és közvetlen környezetét is. Az ADHD kezelésére sokáig a gyógyszerszedés volt az egyetlen megoldás. Ma azonban szerencsére már léteznek klinikailag igazolt, gyógyszermentes terápiák is. Megfelelő segítséggel ugyanis nagymértékben javulnak a gyermekek tanulási eredményei, szociális, beilleszkedési, magatartási problémái és interperszonális kapcsolatai is.

„A kognitív képességek és a tudatosság javításával csökken a szorongás és csökkennek a dopaminéhség tünetei, vagyis az állandó sóvárgás valami „erős” jutalmazó érzés után. A BrainRx elnevezésű, világszerte elismert programunk az ADHD-t és a szerleszokást is sikeresen kezeli” – mutat rá az agytréningben rejlő lehetőségekre  Bohács Krisztina intelligenciakutató, a GEM Tanulási Központ szakmai vezetője.

Kitért arra is a GEM Kognitív Klinika és Tanulási Központ célja, hogy mindenkinek, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élőknek is esélyt adjon egy boldog gyermekkorra és egy sikeres felnőttkorra.

Utoljára frissítve: 2024-04-02 21:29:49

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>