A Pécsi Püspökség területileg Magyarország egyik legkiemelkedőbb borrégióját fedi le, a Pannon Borrégiót, az itteni pincészetekből kerültek ki hat kategóriában a Pécsi Püspökség Bora címet viselő nedűk.
Az egyházban a szőlő és a bor nem csupán bibliai szimbólumként jelenik meg. A szentmise konszekráció, azaz átváltoztatás részében ténylegesen bor kerül a kehelybe, amit a jézusi példát követve, az utolsó vacsora emlékére Jézus vérévé változtatnak át a misét celebráló papok. A Pécsi Püspökség Bora címet már a középkorban is elismerték, például a margitszigeti apácák kínáltak ilyen bort vendégeiknek.
A Pécsi Püspökség Bora cím rangjához megfelelő minőségű nedű dukál, ezért az elmúlt években Udvardy György megyéspüspök úgy vélte, azzal tudja az egyházmegye a régió borászait a legeredményesebben támogatni, ha nemes versenyre hívja az elmúlt években általuk készített borokat. A válogatást és a kóstolást minden alkalommal szakértő sommelier vezeti, s az egyházmegye elöljárói külső borszakértők segítségével választják ki a nyerteseket.
Hat kategóriában versengtek a borok, a püspökség címere kategóriánként 300 palackra kerül fel, úgymint Joó Tamás 2016-os Olaszrizlingjére, a Stier Pincészet 2016-os Roséjára és 2012-es villányi Cabernet franc-jára, a Fekete Borpince 2011-es szekszárdi Bikavérére. A misebor (azaz fehér cuvée ), ahogy tavaly is a Lisicza Borház Ravasza lett. át választották ki. A cirfandli esetében még nem született meg a döntés, hogy melyik pincészet bora kapja meg e kitüntető címet.
A pécsi, villányi, tolnai és szekszárdi borvidéken már a IX. században is születtek olyan dokumentumok, amelyek említést tesznek szőlőtermő területekről. Az 1950-es évekig a püspökség saját szőlővel rendelkezett, ahol cirfandlit, furmintot, kéknyelűt, járdoványt, olaszrizlinget és kadarkát termeltek. A XX. század közepén a környék legnagyobb szőlőterületét államosították, az 1700 körül épített pincerendszer azonban megmaradt, így ott hosszú éveken át készítettek – sokszor kevésbé jó minőségű – borokat a helyi gazdáktól felvásárolt szőlőből.