. Ma Márk napja van.
A bor nem csupán bibliai szimbólum
2017-05-23 13:36:53
A bor nem csupán bibliai szimbólum

A bor nem csupán bibliai szimbólum

A Pécsi Püspökség területileg Magyarország egyik legkiemelkedőbb borrégióját fedi le, a Pannon Borrégiót, az itteni pincészetekből kerültek ki hat kategóriában a Pécsi Püspökség Bora címet viselő nedűk.


Az egyházban a szőlő és a bor nem csupán bibliai szimbólumként jelenik meg. A szentmise konszekráció, azaz átváltoztatás részében ténylegesen bor kerül a kehelybe, amit a jézusi példát követve, az utolsó vacsora emlékére Jézus vérévé változtatnak át a misét celebráló papok.  A Pécsi Püspökség Bora címet már a középkorban is elismerték, például a margitszigeti apácák kínáltak ilyen bort vendégeiknek.


A Pécsi Püspökség Bora cím rangjához megfelelő minőségű nedű  dukál, ezért az elmúlt években Udvardy György megyéspüspök úgy vélte, azzal tudja az egyházmegye a régió borászait a legeredményesebben támogatni,  ha nemes versenyre hívja az elmúlt években általuk készített  borokat. A válogatást és a kóstolást  minden alkalommal szakértő sommelier vezeti, s az egyházmegye elöljárói külső borszakértők segítségével választják ki a nyerteseket.


Hat kategóriában versengtek a borok, a püspökség címere kategóriánként 300 palackra kerül fel,  úgymint Joó Tamás 2016-os Olaszrizlingjére, a Stier Pincészet 2016-os Roséjára és 2012-es  villányi Cabernet franc-jára, a Fekete Borpince 2011-es  szekszárdi Bikavérére. A misebor (azaz fehér cuvée ), ahogy tavaly is a Lisicza Borház Ravasza lett. át választották ki. A cirfandli esetében még nem született meg a döntés, hogy melyik pincészet bora  kapja meg e kitüntető címet.


A pécsi, villányi, tolnai és szekszárdi borvidéken már a IX. században is születtek olyan dokumentumok, amelyek említést tesznek szőlőtermő területekről. Az 1950-es évekig a püspökség saját szőlővel rendelkezett, ahol cirfandlit, furmintot, kéknyelűt, járdoványt, olaszrizlinget és kadarkát termeltek. A XX. század közepén a környék legnagyobb szőlőterületét államosították, az 1700 körül épített pincerendszer azonban megmaradt, így ott hosszú éveken át készítettek – sokszor kevésbé jó minőségű – borokat a helyi gazdáktól felvásárolt szőlőből.

Utoljára frissítve: 2017-05-23 13:38:55

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>