. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A Braille írás világnapja január 4.
2022-01-03 18:45:54
A Braille írás világnapja január 4.

A Braille írás világnapja január 4.

Folyamatosan emelkedik az átlagéletkor növekedésével a vakok és gyengén látók száma.

Napjainkra a hagyományos Braille írás mellett számos, a modern technika adta lehetőséget kihasználó segédeszköz könnyíti a látássérültek életét. Elektromos videónagyítók, hangoskönyvek, képernyőolvasó programok segítik a mindennapi boldogulást, és a munkaerő piacon történő elhelyezkedést.

A fejlett világban a vakság vezető oka az időskori makuladegeneráció (age-related macular degeneration, rövidítve AMD), ami az éleslátás helyét érintő ideghártya betegsége. A centrális látás károsodása olyan hétköznapi tevékenységek elvégzésében akadályozza a betegeket, mint például az olvasás, a képernyő előtti munkavégzés és az autóvezetés.

Az előrehaladott időskori makuladegenerációnak két formája ismert. Az egyik a gyors látásromlást okozó nedves, a másik a lassabb lefolyású száraz, ez utóbbi a gyakoribb, speciális kezelése jelenleg nincsen, vitaminpótlással és megfelelő táplálkozással azonban a betegség előrehaladása lassítható. A nedves a ritkább forma, ami a súlyos - 80-90 százalékos - látásromlást okozza. Fő jellemzője, hogy az érhártya felől a látóhártya alá kóros erek nőnek. Kezelése nélkül a folyamat a centrális látás maradandó elvesztéséhez vezet. Az egyetem szemészeti  klinikája makula ambulanciáján megközelítőleg 600  ilyen megbetegedésben szenvedőt kezelnek, gondoznak.

Ezen szembetegség kezelésére a  legújabb lehetőség a szem belsejébe adott injekció, amivel a látóélesség nemcsak stabilizálható, hanem az esetek jelentős részében javulás is elérhető. Ezen terápiás lehetőségnek köszönhetően számottevően csökkent a makuladegeneráció által okozott vakság előfordulása. E mellett az egyetem szemészeti klinikája részt vesz a legújabb gyógyszerek klinikai fejlesztésében is, ezzel is segítve a betegek legkorszerűbb kezelési eljárásokhoz való hozzáférését.

„Fontos, hogy újonnan kialakuló torz látás, foltlátás esetén a betegek mielőbb jelentkezzenek szemészeti vizsgálatra, hogy az időben elkezdett kezeléssel a lehető legjobb látóélességet érhessük el. A betegség megelőzése érdekében az antioxidánsokban gazdag táplálkozás, illetve a dohányzás mellőzése javasolt” – hangsúlyozta  Prof. Dr. Csutak Adrienne, a PTE KK Szemészeti Klinika igazgatója.

Utoljára frissítve: 2022-01-03 18:46:37

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>