. Ma György napja van.
A Carmennel indítják az évadot
2014-10-24 06:51:55
A Carmennel indítják az évadot

A Carmennel indítják az évadot

Egy nagy klasszikus, a Carmen újragondolt változatával jelentkezik ebben az évadban a Pécsi Balett a nagyszínpadon.


Carmen történetét Vincze Balázs balettigazgató állítja színpadra. A dramaturgiában Böhm György és Uhrik Dóra voltak segítségére, a látványvilágot Molnár Zsuzsa díszlet- és jelmeztervezővel közösen álmodták meg. A keretjátékhoz Riederauer Richárd írt zenét a társulatnak. A rendező-koreográfust elsősorban Don José karaktere ihlette meg.


Mint Vincze Balázs elmondta, koreográfusi koncepció abból indult ki, hogy a Carmen története, a karakterek szélsőséges érzelmi világa és  Bizet muzsikája nagyon erős, ebből merített ihletet. Szólt arról is, számára a fő inspirációt a történet és a zene éles váltásai adták. Közel áll hozzá a karakterek kiszámíthatatlansága, hirtelensége, ami érzelmi túlfűtöttségükből fakad. Hogy lehet egy idilli nyugalmi állapotból egy pillanat alatt az őrület határára kerülni? Hogy veheti át a hatalmat a szenvedély a racionalitás felett, honnan jön az az őserő, ami tragédiába sodor, és miért nem lehet ellene küzdeni? Hol a határ szerelem, szenvedély és birtoklási vágy között? A szenvedélyes szerelem alapvetően eszement állapot?


Hangsúlyozta, Carmen érzékiségét megjeleníteni, érzelmeinek vad hullámzását táncban megfogalmazni nagyszerű lehetőség. Véleménye szerint ennél nagyobb kihívás Don José összetett karakterének, jellemváltozásának életre hívása az alkotó, valamint  megformálása a táncos számára. Számára ő a központi figura, az övé az igazi dráma. Az egyszerű és becsületes, tiszta szívű férfit kifordítja önmagából a Carmen iránt érzett őrült szerelem. Vágya legyőzi a benne lakozó erényt, míg végül eszét vesztve a legnagyobb bűnt követi el: elveszi Carmen életét, ha már az övé nem lehet. Don José lelki tusája szenvedélyes férfi-dráma. Ezt kívánta megjeleníteni a színpadon.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>