. Ma Emma napja van.
A cél a CO2-semlegesség elérése
2021-04-10 19:53:58
A cél a CO2-semlegesség elérése

A cél a CO2-semlegesség elérése

Fenntarthatóbb és okosabb világot épít az építőanyag-gyártásban és az építőipari megoldások biztosításában világvezető vállalat, a LafargeHolcim Csoport és  magyarországi leányvállalata a LAFARGE Cement Magyarország Kft.

A vállalat elkötelezettségét bizonyítva csatlakozott az ENSZ „Üzleti ambíciók 1,5° C-on” kampányához, meghatározva az iparág ambiciózus éghajlati célkitűzéseit 2030-ig. Továbbá vállalta, hogy a teljes cégcsoport 2050-re eléri a CO2-semlegességet. Ezáltal is egy olyan, az emberek és a környezet számára is élhetőbb világot teremtve, amelyben az építés zöldebb, okosabb módon történik, és az eredményekből mindenki részesülhet.

A cégcsoport a világ élmezőnyébe tartozik alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a körkörös gazdaság szemléletmódját is magukban foglaló építőanyagai által. A CO2-megkötés és -felhasználás, továbbá annak leválasztása és tárolása területén jelenleg húsz 20 különböző projekt zajlik vállalatcsoportnál, amelyek eredményeként összesen 4 millió tonna CO2-megtakarítás érhető el éves szinten. Mindennek keretében  jelenleg közel 50 millió tonna más ipar számára hulladékként kezelt anyagot hasznosítanak újra évente. A cél, hogy ezt a mennyiséget megduplázzák 2030-ig.
 
Az elmúlt esztendőben két kiemelt zöld-terméket vezettek be a világ több országában is. A Susteno zöld-cement  20 százalékban újrahasznosított, bontott hulladékot tartalmaz, míg az EcoPact zöld-beton előállítása során több mint 30 százalékkal kevesebb fajlagos CO2 keletkezik, mint a hagyományos módon előállított betonok esetében.  

Magyarországon a Királyegyházi Cementgyárukban eddig közel 4,5 milliárd forint értékben  valósult meg környezetvédelmi beruházás.

 “Büszkék vagyunk arra, hogy a beruházások által, a jogszabályoknak amúgy is megfelelő emissziós értékeinket több mint 25 százalékkal tudtuk csökkenteni a 2011-es indulás óta. Célunk, hogy 2050-re a nettó CO2-semlegességet elérjük. Mindehhez további technológiai beruházásokat, valamint a termékportfólió átalakítását is tervezzük a következő időszakban” – hangsúlyozta Zadravecz Zsófia, a  LAFARGE Cement Magyarország Kft. Fenntarthatósági és marketingkommunikációs igazgatója.

A termelési folyamatok zöldítése mellett az egyéb szakterületek munkája során is a környezetkímélőbb megoldásokat részesítik előnyben. Ennek megfelelően például a laboratóriumi tevékenységüket teljes mértékben digitalizálták, a 2020-as évtől papírmentesen dolgoznak. Ugyan a magyar építőiparra jelenleg még a papír alapú ügyintézés a jellemző a logisztikai tevékenységük során is egyre nagyobb arányban alkalmazzák a digitális megoldásokat. A megrendelések online ügyintézése és nyomon követése mellett, a kimenő számlák 40 százalékát csak elektronikusan érkeztetik, illetve küldik ki. A munkahelyi értekezleteket a szervezeten belül és nemzetközi szinten is rendszeresen digitális eszközökkel tartják.


“A LAFARGE-nál további, innovatív megoldások, technológiák megvalósításán is dolgozunk a zöldebb működés elérése érdekében. Ennek megfelelően a következő években célunk például a karbantartási tevékenység során minél több elektromos mobilgép használata, a cementgyár mellett napelempark létrehozása.” - jegyzi meg Zadravecz Zsófia.

Utoljára frissítve: 2021-04-10 19:55:19

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>