. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A cél, a még magasabb minőség
2021-03-14 19:35:14
A cél, a még magasabb minőség

A cél, a még magasabb minőség

A takarmánynövény-termesztés és a minőségi sertéshús-előállítás hatékonyságának javítását előmozdító négy éves projektet valósított meg a Bonafarm Csoport két egyetemmel közösen.

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében csaknem két milliárd  forint uniós és hazai vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósította meg az  Agroökológiai alapon integrált hazai, minősített gabona- és fehérjeforrásokra alapozott termelési rendszer a magas biológiai értékű sertéshús előállítása érdekében nevet viselő  négy éves projektjét.

A kiváló minőségű sertéshús versenyképes módon történő előállításához elengedhetetlen a megfelelő minőségű takarmány. Hazánkban a jelenlegi sertésállomány takarmányigénye 1,3 millió tonna körül mozog, mivel ez élősertés előállítási költségeinek mintegy 70 százalékát teszi ki a takarmány, ezért annak  hasznosulása meghatározó tényezője a hatékony termelésnek. Éppen ezért fontos, olyan termesztéstechnológia alkalmazása, ami a földrajzi és éghajlati adottságoknak megfelelő, genotípusra fókuszál, akkor a megtermelt takarmány-alapanyag mentes lesz a patogén gombák okozta toxinterheléstől és egyben nagy mértékben emészthető tápanyag-tartalommal is rendelkezik.

A versenyképesség javításának feltétele a helyi adottságokhoz igazodó takarmánynövény-fajták mellett a körülmények változására hatékonyan reagálni képes precíziós termesztéstechnológia alkalmazása. A konzorcium erre a problémára megoldást keresve indította el  2016-ban a 26 önálló kutatási feladatból álló, 6 szakmai blokkra tagolt kutatás-fejlesztési programját. A kutatás keretei között komplex kisparcellás kísérletek segítségével olyan fajtára és hibridre vonatkozó termőhely specifikus termesztéstechnológiai  megoldásokat dolgoztak ki, amelyek megteremtik a lehetőséget a toxinmentes, magas emészthető fehérje tartalommal  rendelkező takarmány-alapanyagok előállítására.

A kutatási program eredményeként egy monitoring rendszert is kialakítottak, ami azáltal, hogy alkalmas az agro-ökológiai és a termesztéstechnológiai paraméterek térbeli-időbeli elemzésére – technológiai beavatkozások mértéke, ideje, szükséges növényvédelem előrejelzése - segíti a precíziós növénytermesztést. A termesztéstechnológiai kísérletekkel párhuzamosan sikeresen zárult egy a több mint 40 éves múlttal rendelkező, hazánkban egyedülálló, a szójanemesítéshez kapcsolódó fejlesztés is. A  közelmúltban 2 új fajta került be a Nemzeti fajtajegyzékbe, illetve 7 fajtajelöltet vizsgálnak állami teljesítmény-kísérletekben, amelyek közül a projekthez kapcsolódóan 3 fajtajelölt szabadalmi oltalmát kérte a konzorcium.

A konzorcium kutatásának végeredményeként kidolgozásra kerültek a legfontosabb takarmánynövényekre alapozott azon precíziós technológiai eljárások, valamint takarmányozási-prototípusok, amelyekkel a legnagyobb emészthető tápanyag-hozam érhető el és a toxinterhelés is minimalizálható. A kialakított takarmányozási technológiákat intenzív körülmények között tartott növendék- és hízósertéseknél vizsgálták. Meghatározták, milyen takarmányozási technológiák mellett érhetők el a legkedvezőbb vágási eredmények, illetve melyek azok a technológiák amelyekkel a legkiválóbb minőségű sertéshús állítható elő.

Utoljára frissítve: 2021-03-14 19:35:48

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>