. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A cél, mindenki számára elérhető és megfizethető védelem
2020-05-19 21:49:11
A cél, mindenki számára elérhető és megfizethető védelem

A cél, mindenki számára elérhető és megfizethető védelem

További 122 millió eurót mozgósít a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásokra az Európai  Bizottság kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 révén.


Ursula von der Leyen a koronavírus elleni globális fellépés keretében május 4-én adománygyűjtést indított, amelyhez az Európai Bizottság 1,4 milliárd euróval járult hozzá. E felajánlás részét képez az új pályázati felhívás, ami a koronavírus elleni küzdelemre irányuló uniós finanszírozású kutatási és innovációs tevékenységek sorába illeszkedik. A korábbi fellépések a koronavírus elleni küzdelmet szolgáló diagnosztika, kezelések és oltóanyagok kifejlesztését célozták, a jelenlegi pályázat a legégetőbb problémák haladéktalan megoldása érdekében a gyártási kapacitás növelésére és a már rendelkezésre álló megoldások hasznosítására összpontosít. A kiválasztott projektek némelyike ahhoz is hozzájárul majd, hogy jobban megértsük a járvány társadalmi-gazdasági következményeit és emberi viselkedésre gyakorolt hatásait.


Mint Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos elmondta,  minden rendelkezésre álló eszközt mozgósítani kell -  tesztelés, kezelések, és megelőzés -  a világjárvány elleni küzdelemben.  Hangsúlyozta, ahhoz azonban, hogy sikeresen szembeszálljunk a koronavírussal, meg kell értenünk, hogy az milyen hatást gyakorol társadalmunkra,valamint hogy e beavatkozásokat miként tudjuk a lehető leghamarabb a gyakorlatban is alkalmazni. Ahhoz, hogy gyorsabban gyárthassuk le a szükséges orvosi berendezéseket és felszereléseket, képesek legyünk nyomon követni és megelőzni a betegség terjedését, és jobb ellátást nyújthassunk a betegeinknek, fel kell mérni a technológiai lehetőségeinket.


Mindehhez Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos a következőket tette hozzá, minden tagállamban támogatjuk az egészségügyi hatóságokat, az egészségügyi szakembereket és a lakosságot a koronavírus okozta válság kezelésében. Ennek nyomán azonnal hasznosítható innovatív technológiákat és eszközöket alkalmazunk a járvány megelőzésére, optimális kezelésére és az abból való kilábalásra, csakúgy mint a koronavírust követő időszakra való felkészülésre. Ezek közé tartoznak a digitális megoldások és technológiák, egyebek mellett a telemedicina, az adatelemzés, a mesterséges intelligencia, a robotika és a fotonika.


A pályázati felhívásra  olyan  projekteket várnak, amelyek célja, hogy a gyártás igazodjon a teszteléshez, kezeléshez és megelőzéshez szükséges létfontosságú orvosi eszközök és berendezések gyors előállítása támasztotta igényekhez. Ezenfelül olyan orvosi technológiák és digitális eszközök kifejlesztésére összpontosítsanak, amelyek az esetek feltárását, nyomon követését és a betegellátást hivatottak javítani. Az új kutatások során nagy betegcsoportokat (kohorszok) vizsgálnak szerte Európában, ugyanis ha jobban megértjük a koronavírus-járvány emberi viselkedésre gyakorolt hatásait és társadalmi-gazdasági következményeit, eredményesebb kezelési és megelőzési stratégiákat alkalmazhatunk.


A pályázatok benyújtásának határideje 2020. június 11. A kiírás lényeges szempontja, hogy a projektek képesek legyenek gyors eredményeket felmutatni. Európának, csakúgy mint a világ többi részének, sürgősen innovatív megoldásokra van szüksége a járvány visszaszorítása és hatásainak enyhítése érdekében. Hasonlóképpen a betegek, a gyógyultak, a veszélyeztetett csoportba tartozók, a betegekkel közvetlenül foglalkozó egészségügyi dolgozók, valamint mindezen csoportok környezetébe tartozók is jobb ellátásra szorulnak. Ezért az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a kutatási tevékenységek mielőbb megkezdődhessenek, így a pályázati kiírás előkészítésére és a beérkező pályázatok értékelésére is kevesebb idő áll rendelkezésére.

Utoljára frissítve: 2020-05-19 21:50:26

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>