. Ma Emma napja van.
A cél, prémium minőségű A2 tej előállítása
2021-12-20 20:09:01
 A cél, prémium minőségű A2 tej előállítása

A cél, prémium minőségű A2 tej előállítása

A Bonafarm Mezőgazdasághoz tartozó Bóly Zrt. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával közösen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán csaknem 775 milliós támogatást nyert el.

A vissza nem térítendő támogatás segítségével táplálkozásfiziológia szempontból széles körűen használható ipari tej előállítását támogató technológiák kifejlesztését végzik molekuláris biológiai eszközök alkalmazásával. A projektet egy erre a célra létrejött konzorcium valósítja meg, amelynek eredményei hozzájárulnak majd a nagy hozzáadott értékű élelmiszeralapanyag-előállítás biológiai alapjainak fejlesztéséhez és a termelt A2 tej révén a tudatos és az egészséges táplálkozás mind szélesebb körben történő elterjesztéséhez.

A fogyasztók egészséges táplálkozás iránti elkötelezettsége, illetve annak társadalmi megítélése az elmúlt években jelentősen felértékelődött és ezzel párhuzamosan egyre nő a piaci érdeklődés a speciális tápértékű tej és tejtermékek iránt is. Ilyen a specifikus fehérje-összetétellel, magas telítetlen zsírsav-tartalommal rendelkező és kedvező gyártástechnológiai tulajdonságokkal rendelkező A2 tej is. Ennek a típusú tejnek táplálkozás-élettani szempontból kiemelt jelentősége van, fogyasztói körében bizonyítottan kevesebben szenvednek többek között  szív- és érrendszeri betegségekben és az 1-es típusú cukorbetegségben. A piaci előrejelzések is egyértelműen az A2 tej kereskedelmének növekedését irányozzák elő, e mellett már több országban, köztük Új-Zélandon, Ausztráliában, Kínában és az Egyesült Államokban is elérhető.

A projektben olyan, táplálkozás-fiziológia szempontból széles körben elfogadott, nagy hozzáadott értékű és egészségvédő hatású tejtermékek gyártásához szükséges ipari A2 tejtermelésének integrált fejlesztését tervezik a konzorcium tagjai a molekuláris biológiai és innovatív biotechnikai eszközök alkalmazásával.

A 36 hónap alatt megvalósuló projekt várhatóan hozzájárul majd a nagy hozzáadott értékű élelmiszeralapanyag-előállítás biológiai alapjainak fejlesztéséhez, illetve új, termékek - szaporítóanyag, nyerstej -  létrehozásához. A projekt során meghatározásra kerülnek azok az állattartási/tenyésztési technológiák is, amelyek alkalmazásával a nagy dominanciájú géneket hordozó, kiváló teljesítményű donoregyedektől innovatív eljárásokkal embriókat, illetve tenyészállatokat állítanak elő a Bóly Zrt. nukleusz populációiban. Ezek a tejhasznosítású tehenek alkalmasak lesznek a megnövelt biológiai értékű, prémium minőségű ipari A2 tej előállítására.

A pályázat megvalósítása során a MATE Kaposvári Campusának, annak kidolgozásában résztvevő kutatócsoportja olyan újszerű, innovatív technológiákat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a minőségi élelmiszer-alapanyagok termelését kódoló gének feltérképezését és a szelektált tulajdonságokkal rendelkező embriók laboratóriumi körülmények közötti előállítását.

A nemzetközi élelmiszeripari tendenciák és a legújabb tudományos kutatási eredmények figyelembevételével a program során új, a hazai piacon jelenleg még nem megtalálható, vagy a hasonló termékek egészségvédő hatását lényegesen felülmúló tejtermékcsalád gyártásához állít elő alapanyagot a Bóly Zrt. és a MATE-KC, lehetőséget teremtve ezzel a korszerű táplálkozási trendekhez igazodó, igazoltan pozitív élettani hatású tejtermékek iránti fogyasztói igénynek megfelelő termékek előállításához.

Utoljára frissítve: 2021-12-20 20:09:36

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>