. Ma Emma napja van.
A cigányság eredettörténetét dolgozzák fel
2017-12-18 00:22:23
A cigányság  eredettörténetét dolgozzák fel

A cigányság eredettörténetét dolgozzák fel

December 19-én a cigány/roma kultúra sokszínűsége, értékei, a zenéjük autentikus világa tárul fel Pécsett a Kodály Központban Valaha madarak voltunk című cigány népi oratóriumban.
 
 Mint a Gandhi Gimnázium és Művészeti Iskola fenntartójának ügyvezető igazgatója, Virág Bertalan elmondta,  a cigányság egyik eredettörténetét  -  miszerint madarakból lettünk emberekké -  láthatja majd a közönség,  ami Indiától Spanyolországon át Magyarországig összesen 14 országból vonultat fel cigány/roma zenéket.  

Kitért arra is, a  legfontosabb cél  az volt, hogy a cigány/roma kultúra ezen jelentős értékeit széles körben megismertessék, és a kultúra révén közelebb hozzák egymáshoz a különböző társadalmi rétegeket.  A közel kétszáz fellépő közül szinte minden második nem cigány/roma származású, de ezúttal ők is beás és lovári nyelven énekelnek, cigány/roma táncokat adnak majd elő.

Az előadás zenei rendezője az iskola művészeti vezetője, Horváth Krisztián hangsúlyozta, az előadás műfaja cigány népi oratóriumként határozható meg. Szólt arról is, az autentikus cigány zene és  dalok érdekes hangszerelésben szólalnak meg,  különböző zenei stílusokban is.

Fellép mások mellett az EtnoRom együttes, a Kanizsa Csillagai néhány tagja, több neves hegedűművésszel a „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar, itt lesz a VoiSingers kórus, a Pécsi Tudományegyetem Táncegyüttes, más rangos táncosok, és természetesen nem hiányozhat a sorból  a  Gandhi Hagyományőrző Együttes sem.

 

– A Valaha madarak voltunk oratóriummal  az alapfokú művészeti iskolánk diákjai elé is példát állítunk – emeli ki  Horváth Krisztián. – Megmutatjuk, hogy tanulással és munkával a zenében – és ugyanígy más művészeti ágakban is – sikert érhetnek el és elismerést arathatnak.

Utoljára frissítve: 2017-12-18 00:23:28

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>