. Ma Auguszta napja van.
A falak már állnak
2014-07-17 17:32:33
A falak már állnak

A falak már állnak

A tervek szerint jövő év elejére elkészül a Pécsi Tudományegyetem új rehabilitációs központja Baranya székhelyén.

A csaknem 850 millió forintos beruházása keretében megvalósuló  új egészségügyi létesítmény hiánypótló szerepet tölt be a térségben. Mint Bódis József, az egyetem rektora elmondta, rehabilitációs központ  egy régi űrt tölt be a klinikai centrum szolgáltatásaiban, ami Mohács első emberének hathatós közreműködése nélkül nem valósulhatott volna meg. A létesítményben zajlik majd a balesetekben, az agyi katasztrófa során idegrendszeri károsodásokat szenvedett betegek európai szintű fekvőbeteg-rehabilitációja, valamint a szív- és tüdőbetegek ambuláns rehabilitációja.
 
Kitért arra is, a jelentős részben uniós forrásból megvalósuló beruházás a tervezett ütem szerint halad, így jövő év elejére elkészülhet a mintegy 1600 négyzetméteres rehabilitációs központ, ami a neurológiai és az idegsebészeti klinika Rét utcai épülettömbjének közvetlen szomszédságában épül, s nyaktaggal kapcsolódik majd hozzá.

Péley Iván, a projekt orvos-szakmai vezetője hangsúlyozta, az ideggyógyászati fekvőbeteg-rehabilitáció hatékonyságát nagyban elősegíti a diagnosztikai és műtői háttér,  valamint az intenzív osztály közelsége, egyben kiküszöbölhetővé válik hosszadalmas és költséges betegszállítás.

Az épület  földszintjén kapnak helyet az ambuláns rehabilitáció szakrendelői, a betegek egészséges életmódra történő oktatását szolgáló oktató-közösségi terek, valamint két tornaterem, amelyek elsődlegesen a kardiológiai betegek rehabilitációját szolgálják majd. Az első emeleten egy-, kettő illetve négyágyas, fürdőszobás, a kor követelményeinek minden szempontból megfelelő betegszobákat alakítanak ki, ahol 25 beteg elhelyezésére lesz mód.

A Pécsi Tudományegyetem 2011 decemberében nyújtotta be a Dél-Dunántúli Operatív Program Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése című konzorciumi pályázatát. A támogatás elnyerését követően 2012 júniusában került sor a szerződés aláírására.

A PTE által vezetett 12 tagból álló konzorcium által megvalósításra kerülő projekt teljes költségvetése 4,3 milliárd forint. A konzorcium tagja a Szigetvári és a Mohácsi Kórház, a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház, a Komlói Egészségcentrum, valamint a Dél-Dunántúl Pécstől távolabbi egészségügyi szolgáltatói, így például a Nagyatádi Kórház, a Tolna Megyei Balassa János Kórház és a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, továbbá - az előzőekben említett egészségügyi szolgáltatókon túl - az INDIT Közalapítvány, a Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány, a Bethánia Rehabilitációs Otthon Alapítvány és a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány is.

A kivitelezést végző Cserkúti Generál Kft. vállalta, hogy a leendő Rehabilitációs Központ épületét 16 hónapon belül megépíti. Az építkezés a tervezett ütem szerint halad, így a jövő év elejére teljesen készen állhat a PTE Klinikai Központ mintegy 1600 négyzetméteres Rehabilitációs Központja.

Utoljára frissítve: 2014-07-17 17:36:12

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>