. Ma György napja van.
A fizika nem ismer határokat
2017-09-22 22:15:36
A fizika nem ismer határokat

A fizika nem ismer határokat

A pécsi Koch Valéria Iskolaközpont az élményalapú fizikaoktatás megteremtésén dolgozik horvátországi partnereivel  összefogva.


A fizikaoktatás fejlesztését, a tantárgy korszerű és élvezetes tanításához szükséges eszközök beszerzését és új fizika tananyag kidolgozását tűzte ki céljául az a nemzetközi együttműködéssel megvalósuló kezdeményezés, amelyben hazánkat a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által fenntartott pécsi Koch Valéria Iskolaközpont képviseli.


- Hiszünk abban, hogy a fizikaórákon eddig gyakran használt „nézd, olvasd el, hallgasd meg” kifejezéseket fel kell hogy váltsák az „érintsd meg, gyűjtsd össze, figyeld meg, jelenítsd meg, próbáld ki, mérd meg” utasítások.  Csakis a tanulók tevékeny bevonása lehet a módja annak, hogy az eddig érthetetlennek és keménynek tűnő fizikát a gyermekek és fiatalok is érdekes és hasznos tudománynak gondolják – hangsúlyozták a horvát és magyar fizikatanárok, akik kísérletekkel színesített prezentáció keretében ismertették a pályázati projekt keretében megvalósítani kívánt közös elképzeléseiket.


A tájékoztató előadást tartó magyar fizikatanár, Markovics Ákos áramforrás segítségül hívása nélkül varázsolt világító fénykardot , majd közönségének azt is bemutatta,  miért a tonik a diszkók legmenőbb itala, az ugyanis az UV-fénynél kék színűnek látszik.
A főként pedagógusoknak, középiskolásoknak, egyetemistáknak tartott előadásból kiderült, a projektben részt vállaló szaktanárok jó esélyt látnak arra, hogy a tantárgyat minél többekkel megszerettessék. Ehhez azonban mindenekelőtt innovatív módszerek kidolgozására és az elavult fizika laboratóriumok és szaktantermek jobb felszerelésére van szükség.


Erre ad megoldást a határokon átnyúló, úgynevezett Interreg-projekt és az összesen 224.000 eurós támogatás. A pécsi oktatási központ egy eszéki elektrotechnikai szakközépiskolával és egy đakovoi gimnáziummal közösen, a Regionális Fejlesztési Ügynökség Szlavónia és Baranya Kft. technikai és koordinációs támogatásával 16 hónapon át dolgozik a megoldáson.


Tanári workshopokat tartanak – hol az egyik, hol a másik országban, fizikaversenyeken kiemelkedő eredményeket elért gyerekekkel németországi tanulmányútra mennek, fizikaszakköröket és tudományos nyári tábort szerveznek – mindennek jövőbeni eredménye a tervek szerint egy újonnan kidolgozott tananyag, amelynek a legérdekesebb része egy tanári segédlettel ellátott új fizikakísérlet-tárház lesz.


 A projekt zárásaként egy Phys-Me kiállítás készül majd, amely más iskolák fizikatanárai számára is bemutatja a fejlesztés eredményeit.

Utoljára frissítve: 2017-09-22 22:17:13

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>