. Ma Marcell napja van.
A források hatékonyabb felhasználása a cél
2022-08-05 02:26:25
A  források hatékonyabb felhasználása a cél

A források hatékonyabb felhasználása a cél

A Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. működésével még idén több tízmillió forint uniós forrást  használhat fel  a város, amihez e nélkül nem juthatna hozzá.


- Az Európai Uniós pályázati támogatások keretében bizonyos szolgáltatások nyújtására lehetőség van úgynevezett in-house, vagyis házon belüli szerződések megkötésével. Ilyen megállapodás azonban csak olyan, az önkormányzat tulajdonában álló céggel köthető, amelynek bevételei legalább 90 százalékban az önkormányzattól származnak. A 2019-ben indított átvizsgálásunk eredményeként kiderült, hogy azok a cégek, amelyek korábban alkalmasak voltak ilyen in-house szerződés megkötésére, az elmúlt években sikerrel növelték piaci bevételeiket, ami örvendetes, ugyanakkor kizárja a házon belüli szerződések megkötésének lehetőségét. Ezt a helyzetet orvosoltuk a Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. létrehozásával, amelynek működésével a már folyamatban lévő projekteknek köszönhetőn csak idén több tízmillió forintnyi uniós támogatás maradhat az önkormányzatnál. Ezt az összeget olyan működési költségekre fordíthatjuk, amelyeket e nélkül a költségvetésből kellene finanszírozni –  emelte ki Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.


A céltársaság létrehozását az önkormányzat nemcsak jogi szakértőkkel, hanem az uniós támogatásokat kezelő Közreműködő Szervezettel is egyeztette. A társaság megalapításával az önkormányzat nemcsak a már zajló projektek korábban lehívott támogatásait tudja még hatékonyabban elszámolni, de az új európai fejlesztési ciklus további hasonló támogatásainak későbbi lehívása előtt is megnyílt a lehetőség.


- Megvizsgáltuk, hogy a meglévő cégeink átalakításával ugyanezt a célt el tudjuk-e érni, de kiderült, hogy egy ilyen átszervezés jelentős, 50 millió forintot meghaladó költséget jelentett volna, vagy egyes társaságok esetében a tevékenységeik aránytalan átalakítását, így a cégek indokolatlan és felesleges torzulását hozta volna magával, ezért döntöttünk a minimális költséggel létrehozandó új társaság mellett – tette hozzá Ruzsa Csaba.


A Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. leányvállalataként jött létre, az ügyvezetői feladatokat az anyavállalat vezérigazgatója látja el, külön térítés nélkül.

További híreink
Próbaüzem a pécsi pumpapályán
Elkészült az ország egyik legnagyobb kerékpáros pumpapályája a Tüskésréten.
2022-08-08 02:58:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikája augusztus 8-tól az új épületben fogadja a betegeket.
2022-08-08 02:28:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
Az épületgépész és a szilikátgépész szak megalapításával indult öt évtizeddel ezelőtt Pécsett a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán a gépészmérnökképzés.
2022-08-06 02:32:40, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tizenhét épület energetikai felújítását készíti elő a Pécsi Tudományegyetem.
Bővebben >>