. Ma Gedeon napja van.
A források hatékonyabb felhasználása a cél
2022-08-05 02:26:25
A  források hatékonyabb felhasználása a cél

A források hatékonyabb felhasználása a cél

A Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. működésével még idén több tízmillió forint uniós forrást  használhat fel  a város, amihez e nélkül nem juthatna hozzá.


- Az Európai Uniós pályázati támogatások keretében bizonyos szolgáltatások nyújtására lehetőség van úgynevezett in-house, vagyis házon belüli szerződések megkötésével. Ilyen megállapodás azonban csak olyan, az önkormányzat tulajdonában álló céggel köthető, amelynek bevételei legalább 90 százalékban az önkormányzattól származnak. A 2019-ben indított átvizsgálásunk eredményeként kiderült, hogy azok a cégek, amelyek korábban alkalmasak voltak ilyen in-house szerződés megkötésére, az elmúlt években sikerrel növelték piaci bevételeiket, ami örvendetes, ugyanakkor kizárja a házon belüli szerződések megkötésének lehetőségét. Ezt a helyzetet orvosoltuk a Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. létrehozásával, amelynek működésével a már folyamatban lévő projekteknek köszönhetőn csak idén több tízmillió forintnyi uniós támogatás maradhat az önkormányzatnál. Ezt az összeget olyan működési költségekre fordíthatjuk, amelyeket e nélkül a költségvetésből kellene finanszírozni –  emelte ki Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.


A céltársaság létrehozását az önkormányzat nemcsak jogi szakértőkkel, hanem az uniós támogatásokat kezelő Közreműködő Szervezettel is egyeztette. A társaság megalapításával az önkormányzat nemcsak a már zajló projektek korábban lehívott támogatásait tudja még hatékonyabban elszámolni, de az új európai fejlesztési ciklus további hasonló támogatásainak későbbi lehívása előtt is megnyílt a lehetőség.


- Megvizsgáltuk, hogy a meglévő cégeink átalakításával ugyanezt a célt el tudjuk-e érni, de kiderült, hogy egy ilyen átszervezés jelentős, 50 millió forintot meghaladó költséget jelentett volna, vagy egyes társaságok esetében a tevékenységeik aránytalan átalakítását, így a cégek indokolatlan és felesleges torzulását hozta volna magával, ezért döntöttünk a minimális költséggel létrehozandó új társaság mellett – tette hozzá Ruzsa Csaba.


A Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. leányvállalataként jött létre, az ügyvezetői feladatokat az anyavállalat vezérigazgatója látja el, külön térítés nélkül.

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Száz alkotó mutatkozik be az Országos Kerámiaművészeti Triennálén Pécsen.
Bővebben >>