. Ma Gedeon napja van.
A gyermekek érdeke a legfontosabb
2016-04-29 22:27:52
A gyermekek érdeke a legfontosabb

A gyermekek érdeke a legfontosabb

Az Európai Parlament képviselői a családjogi bíróságokon belül szakosodott kamarákat  kívánnak létrehozni, annak érdekében, hogy a gyerekek érdekei kerüljenek előtérbe a nemzetközi elhelyezési perekben.


 Ha a tagállamok nem működnek együtt a több országot érintő elhelyezési és örökbefogadási ügyekben, annak a gyermekek fizetik meg az árát - mutat rá az Európai Parlament nem kötelező érvényű állásfoglalása. A képviselők a családjogi bíróságokon belül szakosodott kamarákat akarnak létrehozni, hogy a több országot érintő ügyek elbírálása felgyorsuljon.   


- A határokon átnyúló családi ügyekben fokozottabb együttműködésre van szükség. Azt akarjuk, hogy a személyek szabadsága az Unión belül a családi ügyekben is érvényesüljön, de nem célunk ráerőszakolni senkire, hogy miként kezelje a családi peres ügyeket - hangsúlyozta Cecilia Wikström (ALDE, Svédország), az EP Petíciók bizottságának elnöke. A bizottsághoz a tagállamokból az elmúlt időszakban több száz hasonló témájú beadvány érkezett.    


Az Európai  Parlament  szeretné elérni a tagállamokat arra, hogy a több országot érintő ügyek gyorsabb megoldása érdekében a családjogi bíróságokon, illetve a határokon átnyúló közvetítő szerveken belül hozzanak létre erre szakosodott kamarákat. Az ilyen ügyek közé tartoznak a gyermekek önkényes külföldre vitele, vagy az olyan esetek, amikor egy nemzeti bíróság előtt két különböző nemzetiségű szülő áll.

Az EP képviselők arra kérik a tagállamokat, hogy javítsák az együttműködést, az Európai  Bizottságot pedig arra ösztökélik, hogy minden uniós állampolgár számára nyújtsanak világos információt a gyermekekkel kapcsolatos jogi kérdésekről, beleértve a szülői jogok tagállamonként változó kérdését is.


E mellett azt is hangsúlyozzák, hogy a határokon átnyúló peres eljárásokban biztosítani kell a gyermekek számára, hogy rendszeresen láthassák szüleiket, hacsak ez valamiért nem ellentétes az érdekeikkel. Ennek értelmében az eljárások alatt a szülők számára rendszeres láthatási jogot kell biztosítani és lehetővé kell tenniük számukra, hogy a láthatások során anyanyelvüket használják.   


A bürokratikus akadályok elhárítása érdekében az  Európai Bizottságnak és a tagállamoknak olyan szabályokat kellene alkotniuk, amelyek alapján az országok automatikusan elismerik és végrehajtják egymás örökbefogadási végzéseit - szögezik le az EP képviselők.   


Az Európai  Parlament szerint az örökbefogadott gyermekeket  pedig úgy kell elhelyezni, hogy  egy helyre kerüljenek a testvérek, valamint  minél közelebbi kapcsolatot ápolhassanak saját kulturális hátterükkel  megtanulhassák és használhassák anyanyelvüket.

Utoljára frissítve: 2016-04-29 22:32:38

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
Bővebben >>