. Ma Gedeon napja van.
A háború pillangói
2018-03-22 02:46:05
A háború pillangói

A háború pillangói

Az első  világháború tábori bordélyházainak történetét feldolgozó kiállítás nyílik Pécsett.

Az Osztrák-Magyar Monarchia hadvezetésében 1915-re tudatosult az a felismerés, hogy a hosszú ideig tartó háborúban egészségügyi szempontokból szükségessé vált a frontokon szolgáló katonák szexuális életének szabályozása. A tábori bordélyok többféle célt szolgáltak, egyrészt a nemi betegségek és a homoszexualitás terjedését szerették volna meggátolni általuk, illetve a helyi lakosság zaklatását is ezen a módon kívánták  megelőzni.

A Kecskeméti Katona József Múzeum orvostörténeti érdekességeket, néprajzi tárgyakat is felvonultató vendégkiállítása enteriőrök, illetve tematikus tablókba rendezett archív anyagok  - dokumentumok, fotók, rajzok, nyomtatványok - segítségével mutatja be a harcoló katonák lövészárkon túli magánéletét és a tábori bordélyhálózat működését.

A kiállításban két enteriőrje eligazítást nyújt a tiszti és a legénységi bordélyok közötti különbségekben. A tiszti bordély berendezése a fülledt hangulatú piroslámpás házak illúzióját idézi, a végtelenül sivár legénységi bordélyban viszont egy közkatonának 15 perc jutott az „élet élvezetére”. A tábori bordélyok alkalmazottai és az őket látogató katonák a rendszeres orvosi ellenőrzések dacára is komoly egészségügyi problémákat szerezhettek az évekig húzódó lövészárokharcokban. A frontokon szolgálatot teljesítő katonák között a 12 százalékot is meghaladta a nemi betegek száma, a kórral hazatérésük után természetesen sok esetben a családtagjaikat is megfertőzték.

A tárlat egyik különlegessége az a vitrin, amiben a „népi erotika” körébe sorolható tárgyak a Nagy Háború poklán és a bordélyházakon kívüli századfordulós szexualitást a mutatják be, minden álszeméremtől mentesen közelítve meg a vágy és testi szerelem kérdését.

A háború pillangói – Érosz a Nagy Háborúban című tárlat Pécsett a Vasváry-házban március 22 és  június 24. között lesz látható. A különleges kiállítás megtekintésére a 16 éven felüli látogatókat várja a múzeum.

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újra indult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság népszerű előadás-sorozata, Duna-Dráva Nemzeti Park Klub.
Bővebben >>