. Ma Emma napja van.
A Hamerli leszármazottak is megtekintették
2016-08-13 13:45:09
A Hamerli leszármazottak is megtekintették

A Hamerli leszármazottak is megtekintették

A pécsi  Zsolnay-kút szomszédságában egy éve megnyílt Pécsi Kesztyűs Múzeum a valamikori Hunor Kesztyűgyár régi vezetőinek összefogásával, magánkezdeményezésre jött létre.

Az egy esztendeje megnyílt  múzeumban az érdeklődők a 19. század második felében a pécsi kesztyűgyártás megteremtője, Hamerli János munkásságától kezdve napjainkig ismerkedhetnek meg a minőségi kesztyűkészítés történetét. A maga nemében egyedülálló, díjtalanul látogatható gyűjtemény segítségével megismerkedhető a  pécsi kesztyűs ipar létrejötte, a Pécsi Kesztyűgyár indulása, majd  az abból kinőtt Hunor Kesztyű és Bőrruházati Vállalat töretlen fejlődése, gyárai, termékei - divat, sportkesztyű, bőrruha -, gépei. E mellett gyakorlati bemutató keretében tekinthetik meg miként alakult át egy bőrdarab kesztyűvé, miként szabják, varrják.

A látogatók bepillantást nyerhetnek a 19. század második felének a Hamerli János által megteremtett pécsi kesztyűkészítés történetébe, valamint a pécsi kesztyű hírnevét a világ számos tájára eljuttató egykori Hunor Kesztyűgyár mindennapjaiba a gyár egykori dolgozóinak szakszerű kalauzolása mellett.

- A múzeumban a 155 éves Hamerli  Kesztyűgyár hagyatékának egy része látható, köztük még Hamerli János idejéből  származó, ma is működő gép  - mondja Marczi Mihály, az egyik jelenleg is működő kesztyűs manufaktúra, a Gant Pécsi Kesztyű Kft. alapítója, az egykori kesztyűgyár vezetője, a múzeum egyik létrehozója. - Így például 100-120 éves lash-, stepp- és díszítő varrógépek, kesztyűk, fotók segítségével ismerhetik meg a látogatók a gyár fejlődését, ami az államosítás utáni Pécsi Kesztyűgyárban tovább folytatódott. Minderről a maguk szemével is meggyőződhetnek a múzeum látogatói a Hamerli és a Hunor Kesztyűgyárról szóló film, valami a kiállított szabászeszközök, varrógépek, bőrök, kesztyűmodellek, kész kesztyűk, sőt bőrből készült ruhák segítségével. A kiállítást már  megtekintették a Hamerli család Pécsett élő utódai is.

Kitért arra is, valaha 4500 embernek munkát adó Hunor Kesztyűgyár megszűnése után létrejött kilenc, tíz főként családi vállalkozásként működő cég viszi tovább ezt a kézműves szakmát. Mindannyian a minőségi, manufakturális kesztyűgyártás mellett tették le a voksukat, és egyik céljuk az, hogy tovább erősítsék a pécsi kesztyű jó hírnevét.

Az elmúlt egy év alatt szerzett tapasztalatok azt mutatják, sok embert érdekel hogyan készül a kesztyű, a bőrruha. Érkeztek  turisták Európa számos országából, Angliából, sőt Ausztráliából és Floridából is. Mindannyian elismerően nyilatkoztak a látottakról. Nem egy látogató pedig életében először itt követhette végig milyen darabokból áll össze egy kesztyű, miként illesztik egymáshoz a részeket, hogyan szabják a bőrt.

Utoljára frissítve: 2016-08-13 13:48:02

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>