. Ma Andrea napja van.
A hangsúly hét kulcsfontosságú területen
2020-10-13 20:19:30
A hangsúly hét kulcsfontosságú területen

A hangsúly hét kulcsfontosságú területen

Az Európai Bizottság új tízéves tervet fogadott el, amelynek része egy tanácsi ajánlásra irányuló javaslat is az EU-ban élő romák támogatására.

Hét kulcsfontosságú terület áll a tízéves terv középpontjában, úgy mint az egyenlőség, az inkluzivitás, a részvétel, az oktatás, a foglalkoztatás, az egészség, és a lakhatás. Az Európai  Bizottság minden egyes területen új célkitűzéseket és ajánlásokat terjesztett elő a tagállamok számára, amelyek elérésének módjára fontos eszközként szolgálnak majd az előrehaladás nyomon követését szolgáló intézkedések annak érdekében, hogy jelentősebb előrelépést érjen el az EU-ban élő romáknak nyújtott létfontosságú támogatások terén.

Helena Dalli, az egyenlőségért felelős biztos  hangsúlyozta,  annak érdekében, hogy az Európai Unió valóban az egyenlőség uniójává váljon, biztosítani kell, hogy a romák milliói egyenlő bánásmódban részesüljenek, társadalmi befogadásuk megvalósuljon, és kivétel nélkül részt tudjanak venni a társadalmi és politikai életben. Ha teljesülnek a tíz éves  stratégia keretében meghatározott célokat, 2030-ig remélhetőleg valóban sikerül olyan Európát teremteni, ahol a romák az unió sokszínűségének részei, a  társadalom aktív tagjai lesznek, és minden lehetőségük meglesz arra, hogy teljes mértékben hozzájáruljanak az EU politikai, társadalmi és gazdasági életéhez, és élvezzék annak előnyeit.

Bár történt némi előrelépés az EU-ban – elsősorban az oktatás területén – Európának még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy megvalósítsa a teljes egyenlőséget a romák számára. A marginalizálódás továbbra is fennáll, és sok roma még mindig az aránytalan megkülönböztetés, a cigányellenesség és a társadalmi-gazdasági kirekesztés együttesével szembesül mindennapi életében.

Az új uniós romastratégiai keret az első közvetlen hozzájárulás a 2020–2025-ös időszakra vonatkozó, rasszizmus elleni uniós cselekvési terv végrehajtásához, és azon kötelezettségvállalás szellemében, amelyet Ursula  von der Leyen elnök tett az egyenlőségközpontú unió létrehozása érdekében.

A romák egyenlőségének, befogadásának és részvételének előmozdítását célzó új uniós stratégiai keret a nemzeti romaintegrációs stratégiák 2020-ig tartó uniós keretrendszerére épül. Kapcsolódik az Európai  Bizottság által más területeken végzett munkához, többek között a közelmúltban elfogadott, a 2020–2025-ös időszakra vonatkozó rasszizmus elleni uniós cselekvési tervhez, az áldozatok jogaira vonatkozó stratégiához és a nemi esélyegyenlőségi stratégiához.

A romák egyenlőségének, befogadásának és részvételének javításához kapcsolódó számos szakpolitikai terület elsősorban nemzeti hatáskörbe tartozik. Az EU azonban fontos szerepet tölt be a szakpolitikai iránymutatások nyújtása, a tagállami intézkedések koordinálása, a végrehajtás és az előrehaladás nyomon követése, az uniós alapokon keresztül történő támogatás nyújtása, valamint a bevált gyakorlatok tagállamok közötti cseréjének előmozdítása terén.

Utoljára frissítve: 2020-10-13 20:21:01

További híreink
Vidd magaddal a művészetet!
A Pécsi Galéria karácsonyig tartó kampányt hirdetett Vidd haza a művészetet címmel.
2020-11-26 19:27:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Kiemelt helyen az alapvető digitális készségek
Az Oktatási és Képzési Figyelő az unióban és a tagállamaiban folyó oktatás és a képzés alakulását elemzi.
2020-11-12 19:50:18, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Parkolóház is épül
Csaknem hat milliárd forintos kiegészítő támogatást nyújt a kormányzat a Pécsi Tudományegyetem fejlesztéseire, a Modern Városok Program keretében.
2020-11-03 20:35:37, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mobiltelefonokkal üzletelve csaknem 55 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek A családnak tíz éve nincs ...
Bővebben >>