. Ma Taksony napja van.
A hangsúly hét kulcsfontosságú területen
2020-10-13 20:19:30
A hangsúly hét kulcsfontosságú területen

A hangsúly hét kulcsfontosságú területen

Az Európai Bizottság új tízéves tervet fogadott el, amelynek része egy tanácsi ajánlásra irányuló javaslat is az EU-ban élő romák támogatására.

Hét kulcsfontosságú terület áll a tízéves terv középpontjában, úgy mint az egyenlőség, az inkluzivitás, a részvétel, az oktatás, a foglalkoztatás, az egészség, és a lakhatás. Az Európai  Bizottság minden egyes területen új célkitűzéseket és ajánlásokat terjesztett elő a tagállamok számára, amelyek elérésének módjára fontos eszközként szolgálnak majd az előrehaladás nyomon követését szolgáló intézkedések annak érdekében, hogy jelentősebb előrelépést érjen el az EU-ban élő romáknak nyújtott létfontosságú támogatások terén.

Helena Dalli, az egyenlőségért felelős biztos  hangsúlyozta,  annak érdekében, hogy az Európai Unió valóban az egyenlőség uniójává váljon, biztosítani kell, hogy a romák milliói egyenlő bánásmódban részesüljenek, társadalmi befogadásuk megvalósuljon, és kivétel nélkül részt tudjanak venni a társadalmi és politikai életben. Ha teljesülnek a tíz éves  stratégia keretében meghatározott célokat, 2030-ig remélhetőleg valóban sikerül olyan Európát teremteni, ahol a romák az unió sokszínűségének részei, a  társadalom aktív tagjai lesznek, és minden lehetőségük meglesz arra, hogy teljes mértékben hozzájáruljanak az EU politikai, társadalmi és gazdasági életéhez, és élvezzék annak előnyeit.

Bár történt némi előrelépés az EU-ban – elsősorban az oktatás területén – Európának még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy megvalósítsa a teljes egyenlőséget a romák számára. A marginalizálódás továbbra is fennáll, és sok roma még mindig az aránytalan megkülönböztetés, a cigányellenesség és a társadalmi-gazdasági kirekesztés együttesével szembesül mindennapi életében.

Az új uniós romastratégiai keret az első közvetlen hozzájárulás a 2020–2025-ös időszakra vonatkozó, rasszizmus elleni uniós cselekvési terv végrehajtásához, és azon kötelezettségvállalás szellemében, amelyet Ursula  von der Leyen elnök tett az egyenlőségközpontú unió létrehozása érdekében.

A romák egyenlőségének, befogadásának és részvételének előmozdítását célzó új uniós stratégiai keret a nemzeti romaintegrációs stratégiák 2020-ig tartó uniós keretrendszerére épül. Kapcsolódik az Európai  Bizottság által más területeken végzett munkához, többek között a közelmúltban elfogadott, a 2020–2025-ös időszakra vonatkozó rasszizmus elleni uniós cselekvési tervhez, az áldozatok jogaira vonatkozó stratégiához és a nemi esélyegyenlőségi stratégiához.

A romák egyenlőségének, befogadásának és részvételének javításához kapcsolódó számos szakpolitikai terület elsősorban nemzeti hatáskörbe tartozik. Az EU azonban fontos szerepet tölt be a szakpolitikai iránymutatások nyújtása, a tagállami intézkedések koordinálása, a végrehajtás és az előrehaladás nyomon követése, az uniós alapokon keresztül történő támogatás nyújtása, valamint a bevált gyakorlatok tagállamok közötti cseréjének előmozdítása terén.

Utoljára frissítve: 2020-10-13 20:21:01

További híreink
Vidd magaddal a művészetet!
A Pécsi Galéria karácsonyig tartó kampányt hirdetett Vidd haza a művészetet címmel.
2020-11-26 19:27:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Kiemelt helyen az alapvető digitális készségek
Az Oktatási és Képzési Figyelő az unióban és a tagállamaiban folyó oktatás és a képzés alakulását elemzi.
2020-11-12 19:50:18, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Parkolóház is épül
Csaknem hat milliárd forintos kiegészítő támogatást nyújt a kormányzat a Pécsi Tudományegyetem fejlesztéseire, a Modern Városok Program keretében.
2020-11-03 20:35:37, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A bajai Rábl Színpad előadása nyerte el a hetedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját
Bővebben >>