. Ma Emma napja van.
A hó fennakadásokat okozott
2016-01-07 22:45:44
A hó fennakadásokat okozott

A hó fennakadásokat okozott

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban enyhül az elmúlt napokban tapasztalt télies időjárás, a hétvégén inkább esőre kell készülni.


Péntekre virradó éjszaka nagy területen zúzmarás köd képződik. Számottevő csapadék már nem valószínű, általában több órára kisüt a nap, de az az Észak-Tiszántúlon napközben jellemzően erősen felhős, párás idő valószínű. Néhol megerősödhet a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 13 és mínusz 5 Celsius-fok között várható, a kevésbé felhős helyeken lesz a hidegebb. Napközben az ország nagyobb részén plusz 2-7 fok között .


A rendkívüli időjárás a pécsi parkerdőkben is veszélyes helyzetet idézett elő. A Mecseki és a Malomvölgyi parkerdő területein a turistautak jég- és hóborítottá váltak, a fák ágaira jég- és hótakaró rakódott, a hidak és az átereszek is csúszóssá váltak. A parkerdei játszó- és tornaszereket, az épített műtárgyakat kivétel nélkül hó és jég borítja. A kialakult balesetveszélyes helyzet miatt a BIOKOM felfüggesztette  a parkerdei területek látogathatóságát, ugyanis szakemberei az olvadásig nem tudják a letört ágakat, farészeket eltávolítani,  s jelenleg életveszélyes lehet a motorfűrésszel történő munkavégzés. Az időjárási helyzet normalizálódása után folytatódnak a parkerdei fenntartással összefüggő munkálatok. S miután a meteorológiai előrejelzés a hétvégére felmelegedést jósol, így előreláthatólag  már vasárnaptól ismét látogathatókká válnak. A TV-torony irányából, a sí- és szánkópálya elérhető, a lezárás egyik pályára sem vonatkozik, megfelelő hó-vastagság esetén ezeken a pályákon a síelni és szánkózni  is lehet.
 
Estére  szinte teljesen helyreállt az áramszolgáltatás Baranya megyében,  ugyanis a csütörtöki havazás  jelentős  üzemzavart okozott,  az áramkimaradás harminchét településen 6500 fogyasztót érintett.  Több vezetékszakadás nehezen megközelíthető erdős területen volt, ahová csak a tűzoltók segítségével tudtak bejutni a szakemberek. A katasztrófavédelem munkatársai hat helyszínen világító eszközökkel is segítették az éjszakai munkavégzést.  


A katasztrófavédelemhez beérkezett segélyhívások  jelentős része is a kidőlt fák, leszakadt vezetékek miatt érkezett. Mohácson a Kórház területén dőlt meg egy  fa, Sellyén pedig a szakmunkásképző iskola előtt tört le egy fenyő ága, amely veszélyeztetettei a gyalogosforgalmat. Cúnban elektromos vezetékre dőlt egy fa. A belógó faágak miatt három menetrendszerinti autóbusznak kellett várakoznia az útszakasz megtisztításáig. Vokány és Siklós között azonban mentesítő járatra is szükség volt, az utasok biztonságos átszállását a siklósi tűzoltók segítették. Mohács és Villány között, valamint Sellye és Szentlőrinc között többtucat fa dőlt a vasúti sínekre, emiatt kisebb fennakadás volt a vasúti közlekedésben is.
 
A vízóra-leolvasók munkáját is lassíthatja egy-egy kitartó hózápor, vagy a fagy következtében kialakuló jégpáncél. A Tettye Forrásház  munkatársai ezekben a hetekben a Pécsett a Kertvárosban olvassák le a vízmérőket, azonban lassabban haladnak, ezért előfordulhat, hogy eltérnek a leolvasás (számlákban és a szolgáltató weboldalán közzétett) időpontjától. E mellett nagy segítséget jelent, ha a magánházak tulajdonosai  letakarítják  vízmérőakna tetejéről a havat, a jeget.

Utoljára frissítve: 2016-01-07 22:47:37

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>