. Ma Márk napja van.
A jó borban öröm, barátság és dal van
2018-09-22 01:44:17
A jó borban öröm, barátság és dal van

A jó borban öröm, barátság és dal van

Idén 25 éve annak, hogy összegyűlnek szeptember utolsó hétvégéjén Európa legjobb férfi  énekesei, hogy bordaloktól legyen hangos Pécs és a Villányi Borvidék pincéi.


„A jó borban öröm, barátság és dal van”! ez a mottó - régi magyar  mondásunk - tökéletesen jellemzi a bordalfesztiválokat. E három  nélkül nagyon szegény lenne életünk – s e hármat érett eszenciaként  tapasztalhattuk meg az elmúlt két és fél évtizedben, rendezvényeink  alatt.


Az 1993-ban útjára indított fesztiválokon 38 ország közel 4000  énekese vitte hírét szerte a világban a magyar zenének, a villányi  bornak, az itteni vendégszeretetnek. A szőlő és a bor évezredek óta  alakítja, formálja az emberi civilizációt. A nemes italnak nemcsak  gazdasági jelentősége van, hanem fontos tényezője az európai szellemiségnek is - a 21 európai és 3 világfesztivál jó példája a kultúrák  közötti párbeszédnek. Bizonyítják, hogy a zene ereje által e csodálatos kultur- és kultusznedű egy közösség: Európa összetartozásának  szimbólumává vált


 A szeptember 22. és 24 között sorra kerülő  XXII. Európai Bordalfesztiválon Lengyelországból, Olaszországból, Oroszországból  és Svédországból érkező együttesek csatlakoznak a házigazda Bartók Béla Férfikarhoz, hogy  megmutassák, ők is páratlanul gazdag zenei kinccsel rendelkeznek bordalok terén.


A háromnapos fesztivál első napján, szeptember 21-én a Villányi Borvidék, és a helyi  borászatok fogadják a kórusokat, akik a villánykövesdi megnyitót követően pincekoncerteket  adnak, majd Villányban, a Diófás téren mutatkoznak be a közönségnek a Népek bordalai  program keretében.


Szombaton nagyszabású gálakoncerten hallhatja a pécsi közönség a résztvevő együtteseket a Kodály Központban. Idén második alkalommal szólal meg a koncertterem  színpadán a villányi Borászkórus. A koncerten közreműködik a Pécsi Szimfonietta, fellép Balázs Fecó  Kossuth és Liszt - díjas előadóművész, valamint  kínai Zhang Yu  Carolyn koloratúrszoprán.


A fesztivál zárónapjának délelőttjén a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket a  résztvevők, majd délután a pécsi Széchenyi téren rendezett Bor és Dal Ünnepén szüreti  felvonulás, „Népek bordalai és táncai”, népművészeti és kirakodóvásár, borkóstolók  szolgáltatják a záróakkordot.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>