. Ma Emma napja van.
A jövő mérnökeit képzik
2020-02-03 20:53:54
 A jövő mérnökeit képzik

A jövő mérnökeit képzik

A jövő mérnökeinek az új technológiák és a gyorsuló innováció kihívásokat és egyben lehetőségeket is jelentenek.

Szemünk előtt zajlik az ipar  negyedik forradalma, az ipar 4.0-ának nevezett átalakulás, ami magával hozta a mérnöki és informatikai szakmák változását. Az új kulcsszavak az automatizálás, a mesterséges intelligencia, a folyamatoptimalizálás és a környezetvédelem, amelyek mind a mérnöki területek felértékelődését okozzák.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán ezek a legfrissebb újdonságok folyamatosan beépülnek a mérnöki tananyagba. A 3D nyomtatási kutatóközpontban az egyetemi képzéssel összefüggő feladatok mellett gyártástechnológiai problémákat oldanak meg a hallgatók. Az orvosi karral együttműködve egészségügyi fejlesztésekben, például protézisek tervezésében vesznek részt.

Exponenciálisan növekszik a hétköznapokban az IoT-nak, vagyis a dolgok internetének a szerepe. A hálózaton keresztül egymással és a felhasználóval kommunikáló berendezéseket magyarul sokszor csak okostechnológiáknak nevezzük. Ezek a mobiltelefonos vagy webes alkalmazások segítségével, távolról vezérelhető eszközök kényelmesebbé tehetik az otthonainkat, új funkciókkal ruházzák fel járműveinket és növelik az ipari termelés hatékonyságát. A terület az áttörés küszöbén áll, az okostelefonok után már megjelentek a nappalikban az okostévék, a különféle okos háztartási gépek, okosmérőket használnak a közüzemi szolgáltatók és Magyarországon is épül kísérleti pálya önvezető autók számára.

A kar hallgatói több alapszakon, az építészmérnöktől a villamosmérnökön, a mérnökinformatikán át a gépészmérnöki képzésig tehetnek szert arra a sokoldalú mérnöki és informatikai tudásra, ami elengedhetetlen ezeknek az eszközöknek a fejlesztéséhez és programozásához. Folyamatosan felértékelődnek azok a szakemberek, akik képesek az eszközök által produkált óriási adatmennyiség, a bigdata kezelésére és elemzésére. A folyamat- és gyártástechnológiai mérnököknek nemcsak a gépekhez kell érteniük, hanem azokat az informatikai megoldásokat is ismerniük kell, amelyekkel hatékonyabbá tudják tenni a működésüket. A Műszaki és Informatikai Karon ezek a képességek a gyakorlatban is elsajátíthatók, hiszen a hallgatók a maguk területén világszínvonalat képviselő gyártó cégeknél szerezhetnek szakmai tapasztalatokat.

Kulcsfontosságúak és a jövőben még keresettebbé válnak a környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek. A fenntartható gazdaság ugyanis a gyakorlatban mérnöki problémák egész sorát jelenti, legyen szó energiahatékonyságról, hulladékcsökkentésről vagy éppen újrahasznosításról.

A nemrég szinte ismeretlen környezetmérnöki szakma képviselői ma már szinte minden vállalkozásnál megtalálható. A kar régen felismerte ennek a szakterületnek a növekvő súlyát, mára már komoly hagyományokkal rendelkezik a környezettechnológiákra fókuszáló mérnökképzés.

Utoljára frissítve: 2020-02-03 20:54:34

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>