. Ma György napja van.
A jövőt építik
2017-02-07 14:31:29
A jövőt építik

A jövőt építik

A  Magyarországi Német Országos Önkormányzat elsődleges célja a  német nemzetiségi oktatás és kultúraápolás színvonalának folyamatos emelése.


Évente ötször ülésezik az országos német önkormányzat legfelsőbb grémiuma, amely a magyarországi német közélet fontos kérdéseiben hoz döntéseket. A közgyűlés idei első ülésén a 2016-os esztendő kiemelkedő projektjeit értékelte.  Mint elhangzott, kulturális területen  jelentősen javultak  a német nyelvű színjátszás körülményei, valamint számos különféle műfajú kulturális eseményre is sor került. Az oktatás területén  a továbbképzések mellett találkozókat szerveztek, miközben számottevően bővült a német önkormányzatok által fenntartott oktatás-nevelési intézmények száma, valamint 2016-ban még több  fiatalt tudtak bevonni  a magyarországi német gyermekeket és fiatalokat tömörítő civil szervezeteken keresztül.  


Az elmúlt esztendőben  az önkormányzat  tulajdonában lévő létesítmények közül  megújult  a Magyarországi Német Színház épülete és teljes színpadtechnikája, valamint  a városlődi Iglauer Parkban található ifjúsági tábor is megújult, az első ütem a Német Szövetségi Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósulhatott meg,  


Az országos német önkormányzat 2017-ben  újabb  hat iskolát, illetve óvodát vesz át, s ezzel a jövő tanévtől már a félszázat is meghaladja az általa fenntartott oktatás-nevelési intézmények száma. A színvonal és a finanszírozás biztosítása érdekében 2014-ben kidolgoztak egy feltételrendszert is, amelynek az intézményeknek átvételük  előtt meg kell felelniük.  


A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egyébként maga is több oktatási intézményt tart fenn – többek között a pécsi Koch Valéria Oktatási Központot. A népszerű iskola diákjai a jövő tanévtől az eddigieknél még jobb körülményeknek örülhetnek majd, hiszen az épület a tervek szerint nagyobb és korszerűbb menzával, valamint újabb osztálytermekkel is bővül.


A közgyűlés a Magyarországi Német Színház programtervét is véglegesítette. A teátrum hamarosan színre viszi Shakespeare és Peter DehlerKatharina, avagy William Shakespeare makrancos hölgyét, Daniel Wildnak egy önimádó nemzedékről szóló Pacman City Blues című darabját, E.T.A. Hoffmann Az arany virágcserép című romantikus novelláját, egy produkciót az 500 éves reformáció tiszteletére, Johann NestroyA talizmán címet viselő vidám zenés színdarabját, valamint egy gyermekeknek szóló klasszikus mesét.  

 
Mint Ritter Imre parlamenti szószóló  elmondta, a közeljövőben nőhet az oktatási intézményt fenntartó német nemzetiségi önkormányzatoknak, valamint maguknak a szóban forgó oktatási intézményeknek szánt támogatás összege. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig a napokban értesítette az MNOÖ-t arról, hogy a városlődi ifjúsági tábor felújításának második ütemére – a régi faházak cseréjére és a park teljes megújítására – újabb nagyobb összeget biztosít.


A német állam továbbra is támogatja a magyarországi német kultúra és oktatás fejlesztését. A már hagyományosak mellett idén egy újabb pályázat is megnyílik: német önkormányzatok kérhetnek anyagi forrást tanösvények létrehozására. A cél országos német tanösvény-hálózat létrehozása; a két újonnan elkészülő tematikus útvonal megtervezése már rövidesen elkezdődhet.

Utoljára frissítve: 2017-02-07 14:46:31

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>