. Ma Friderika napja van.
A kékszőlő magjából immunerősítő tabletta
2018-07-04 22:22:43
A kékszőlő magjából immunerősítő tabletta

A kékszőlő magjából immunerősítő tabletta

Mintegy 1,2 milliárd forintból, saját és uniós források felhasználásával a villányi Bock Borászatban szőlőmagtabletta-gyártó üzem kezdte meg működését, amelyben ipari méretekben immunrendszert erősítő, lassan felszívódó tablettát állítanak elő.


A csaknem ezer négyzetméter alapterületű üzemben, három szinte teljesen zárt rendszerben készül a szőlőmagból liszt, majd tabletta. A már megszárított szőlőmag a földszintre érkezik, innen egy csőrendszeren keresztül kerül a gyöngymalomba, majd onnan a szükséges, természetes kötőanyagok hozzáadásával a tablettázóba, s végül a csomagolóba. A speciális berendezések jelentős része magyar fejlesztés, hazai gyártóktól szerezték be.


 A kutatás-fejlesztési projekt nyomán létrejött üzemben évente négyszázezer csomag szőlőmag-tablettát állítanak majd elő húszezer kilogramm - lepréselt törkölyből nyert - szőlőmagból, amelynek  feldolgozását azonnal megkezdik nehogy megecetesedjen, elkezdjen erjedni. Ezt követően egy speciális gép segítségével külön választják a magot és a bogyó héját, majd a következő lépésben a hántolás során a magról is eltávolítják annak héját. Az 50-60 százalékos nedvességtartalmú magot megszárítják, amikor elérik az optimális 10 százalékos nedvességtartalmat, akkor megőrlik.


 - A magam részéről nagyon szeretem a villányi vörösbort, s csak tanácsolni tudom, hogy mindenki fogyasszon belőle naponta legalább egy pohárral, azonban vannak olyanok, akik ezt nem tudják megtenni - hangsúlyozza Bock József villányi borász. - A szőlőmag-üzem megépítésének ötletét pedig az adta, hogy nemzetközi kutatások bizonyították, a szőlő kipréselésekor keletkező törkölyben maradt magok az emberi szervezet számára hasznos anyagokat tartalmaznak. A belőle hidegen kipréselt olajnak, valamint az annak során keletkező anyagból őrölt lisztnek nagyon magas az antioxidáns, valamint a rezveratrol tartalma, amelyek komoly szerepet játszanak az egészség védelmében.

 

A termék előállítását hosszú és jelenleg is folyó kutató munka előzte meg. Emellett számos technológiai fejlesztésre is sor került, ugyanis a szőlőmag őrleményből, természetes kötőanyagok felhasználásával készülő tablettához speciális berendezésekre volt szükség.

Utoljára frissítve: 2018-07-04 22:23:36

További híreink
Szabadszínház-sorozattal indul az évad a Harmadikban
Szereplőket, rendezőket és társulatokat tekintve is rendkívül izgalmasnak, tartalmasnak és különlegesnek ígérkezik a Szabadszínház-sorozat a pécsi Harmadik Színházban.
2018-09-16 19:19:13, Hírek, Környezetünk Bővebben
Folyamatosan nő a népszerűségük
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara kimagaslóan nagy hallgatói létszámmal kezdi meg a 2018/2019-es tanévet.
2018-09-09 22:32:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új helyi termékmárka az Ormánság Zamata
Egy új helyi termék márkával lett gazdagabb az Ormánság, az Ormánság Zamatával, amelynek első produktuma a kekszjellegű édesség, a diós nasi. ...
2018-09-04 22:10:17, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az ország négyszáz építési vállalkozását kérdeztek meg arról, miként látják az ágazat helyzetét.
Bővebben >>