. Ma Vazul napja van.
A komolyzene titkára keresik a választ
2024-05-06 02:16:55
A komolyzene titkára keresik a választ

A komolyzene titkára keresik a választ

A komolyzene titkának megfejtése egy nagy, közös és összetett játék, az előadás és a befogadás művészete.

„A komolyzene a mi közös titkunk, és Te vagy hozzá a kulcs! A befogadó, akiben rezonál a hang, aki tiszteli a művészt, csodálja a karmestert, ízleli a műveket és szomjazza a katarzist” – fogalmazta meg a következő évad mottójáta Pannon Filharmonikusok  együttese. A 2024/2025-ös évadban arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi a titok?

 

Vajon miért szereti a közönség a pécsi együttest annyira, hogy majd minden koncertje telt ház előtt zajlik és sok fiatalt is láthatunk a nézőtéren?  A zenekar bérletajánlójában a következő válasz született erre. A komolyzene sokrétű, állandó változásban és interakcióban álló tudás, érzés és lelkiállapot. Még egy kulcslyukon keresztül szemlélt apró részlet is fontos, és hozzáad a nagy egészhez. Az együttes pedig  gondosan megválogatja a koncertjein elhangzó műveket, előadókat, pallérozza tudását és fejleszti hangszerparkját. A közönség pedig ízlése, temperamentuma, műveltsége és lelki világa egyedi kulcsként nyit kaput a zenének.

Az évad Kesselyák Gergely vezető karmester Korngold hegedűversenyével, Szkrjabin Isteni költeményével, a Bruckner-év tiszteletére Bruckner IX. szimfóniájával, Fauré Requiemjével indul. E mellett Kesselyák Gergely saját Messa Brevis de Requiem című művének bemutatásával indul. Majd  újabb és újabb meglepetések várják a közönséget az évad során a Kodály Központban.

Novemberben a holokauszt 80 éves évfordulójának tiszteletére a közel 150 fős előadói apparátust megmozgató Bernstein Kaddist állítja színpadra a zenekar, a vezető karmester Orff méltán népszerű Carmina Burana című kantátáját vezényli Mozart két zongorára írt versenyművének társaságában. A Flört sorozatban pedig Három tenor operagálájára kerül sor. Az évadzáró különlegessége a Kodály Központ zenekari árkából dirigált Prokofjev Rómeó és Júlia balett lesz.

A vezető karmesterrel együtt dolgozó szólisták névsora is lenyűgöző, többek között fellép Boris Brovtsyn hegedűművész, Tom Borrow zongoraművész, hallható lesz Izabela Matula szoprán, Ninh Duc Hoang Long, Fekete Attila, Tóbisz Titusz tenorista is. Bernstein Kaddisának előadásában a Nemzeti Énekkar és a nyíregyházi Cantemus Fiúkórus érkezik Pécsre, míg Mácsai Pál színművész narrátorként lép fel a darab előadásában.

A korábbi vezető karmesterek több alkalommal dirigálják a zenekart.  A zenekar Örökös tagja, Howard Williams orosz estet vezényel  Várdai István közreműködésével, Hamar Zsolt Tóth Péter zongoraversenyét mutatja be Balog József közreműködésével, valamint saját Schumann átiratát. Bogányi Tibor, az első állandó vendégkarmester háromszor is feláll a dobogóra az évad során: Schubert és Brahms szimfóniákat, Dejan Lazić és Martina Filjak előadásában Mozart és Ravel zongoraversenyeit, a Flört sorozatban pedig Bogányi Gergely szimfonikus fantáziájának ősbemutatóját dirigálja majd. Varga Gilbert folytatja a fiatal tehetségek bemutatását, az alig tizennégy éves Seohyun Kim hegedűvirtuóz meghívásával. Vass András állandó karmester, a zenekar Fesztiválkórusának művészeti vezetője pedig  a Musica Sacra sorozat húsvéti koncertjén J. S. Bach és Haydn műveit dirigálja majd többek között visszatérő szoprán szólistájának, Kovács Ágnesnek a közreműködésével. A karácsonyi ünnepi koncerten a Wrocław Baroque Ensemble és a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa lesz hallható. Nicol Umberto Foron, rendkívül fiatal karmester kétszer is odaáll a Titok évadban a pécsi zenekar elé. A Kodály-sorozat francia műsorában testvérével, Míra Foron hegedűművésszel lép színpadra, míg a Pannonicum bérlet keretében Csajkovszkij és Beethoven legmélyebb önvallomását tárja fel Viktoria Mullova hegedűművész segítségével.

A Flört sorozatot nyitó és záró koncerteken új karmestereket ismerhet meg a pécsi közönség. Michael Maciaszczyk hegedűművész karmester Murin Jaroszlav brácsaművésszel és Boros Mihály zongoraművésszel mutatkozik be, míg Živa Ploj Peršuh karmesterhölgy Dvorák VIII. szimfóniájával zárja a sorozatot.

Az évad egyik különlegessége a Föld napja tiszteletére 2025 áprilisában adott koncert lesz. A természet titkai címmel meghirdetett hangverseny programja egyelőre a szervezők előtt is titok. A legkedvesebb természet által ihletett zeneművekből összeállított program műveire a közönség javaslatait a brand@pfz.hu e-mail-címre várja a zenekar.

További híreink
Nagy csata várható a bajnoki pontokért
A hivatalos teszttel veszi kezdetét pénteken az 57. Mecsek Rallye Pécsen.
2024-06-13 21:24:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
A pontosabb diagnózist segítik
Két nagy értékű diagnosztikai eszköz segíti a Pécsi Tulajdonegyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikáján a még pontosabb diagnózisok felállítását.
2024-06-13 02:51:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
Ipari napelemes rendszert telepített a gyár tetőire és hőszivattyúshűtő-fűtő technológiát vezet be egy gyártócsarnokban a Körber Hungária Pécsen.
2024-06-12 20:42:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mintegy kétszázötven programmal várják az érdeklődőket Dél-Baranyába Bőköz Fesztiválra.
Bővebben >>