. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A koronavírus hat az építőiparra is
2020-04-03 20:37:03
A koronavírus hat az építőiparra is

A koronavírus hat az építőiparra is

Az ÉVOSZ által közzétett elemzés szerint  egyre több alvállalkozó (mikró- és kisvállalkozás) függeszti fel a munkát a generálkivitelezők jelzései szerint.

Különösen jellemző ez Budapest és agglomerációs övezetében, ahol sok vállalkozás napi és heti ingázással hozza munkavállalóit a feladat elvégzéséhez. Személyes egyeztető megbeszélések maradnak el, körülményessé váltak a  koordinációs feladatok ellátása, a kisebb vállalkozások többsége  a megfelelő informatikai eszközökkel nem rendelkezik.
 
Lelassult a teljesítésigazolások kiadása és a számlabefogadások. Ez egyaránt jellemző az állami, az önkormányzati és a magánmegrendelői körökben végzett munkáknál. Rohamosan romlott az utóbbi héten a vállalkozások likviditási helyzete, a végzendő munkák előfinanszírozási képessége a közepes, mikró és kisvállalkozói körben. Mindezek megerősítik az ÉVOSZ-t abban, hogy a javaslatuk, mely szerint  indokolt az állami és önkormányzati szerződéseknél az  öt munkanapon belüli számlakifizetés az Államkincstár, a megrendelő részéről nem volt alaptalan.
 
Az új projektek előkészítése lelassult,  egyre kevesebb új szerződés köttetik. Megerősödött bennünk annak veszélye, hogy az ágazat rendelésállománya, kormányzati intézkedések nélkül zuhanásszerűen csökkenhet.
 
A külföldi munkavállalók - szerb, ukrán -  jelentős részben hazautaztak, a külföldön munkát vállalt magyar szakmunkások, mérnökök egy része hazatért.  A hazatérő munkások töredéke jelentkezik csak egyenlőre itthoni cégeknél munkavégzésre.

 Ugyanakkor  a  mikró- és kisvállalkozások egyre több  embernek mondtak fel, áprilisban  nem kötelezték el magukat és elkezdődött a munkaerő elbocsájtása. A következő napok döntik el, hogy el tudnak-e más cégeknél helyezkedni. Mindenki türelmetlenül  várja mindenki a jövő hét elejére ígért  kormányzati intézkedés-csomagot.
 
Egyre több vállalkozásnál jelentkeznek finanszírozási nehézségek. A folyamatban lévő munkák időarányos teljesítését az állami és önkormányzati munkáknál valamint a támogatásban részesült valamennyi kedvezményezettnek végzett munkánál nagyban segítené, ha a támogatási előleg 25 százalékról  50 százalékra emelkedne az építési beruházások esetében. A támogatási összegekkel való elszámolhatóság határidőnek a megnyújtása kedvezőbb lehetőséget teremtene a lelassuló teljesítés miatti szerződésmódosításhoz is.
 
Az importból  származó termékek  behozatala a forint-euró árfolyam változása miatt nehéz helyzetet teremtett, mert a plusz költségek nem férnek bele a vállalási árba. Az építőanyag-kereskedések  a beszerzési többletköltségüket egy az egyben a vevőre hárítják, a kivitelezők pedig nem tudják érvényesíteni az áraikban.

Utoljára frissítve: 2020-04-03 20:37:35

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>