. Ma Auguszta napja van.
A közjót szolgálják
2019-03-08 23:01:25
A közjót szolgálják

A közjót szolgálják

A forrásszervezés a közösségépítés eszköze  a Pécsi Közösségi Alapítványnál, ami egy sajátos civil intézmény, ugyanis adományokat gyűjt és támogatásokat oszt, szolgálva a helyi közjót.


Speciális helyi célok elérése érdekében a közösségi alapítványok önálló, tematikus alapokba gyűjtik a helyi adományokat, s mint koncepció és szervezeti forma rendkívül népszerű világszerte. Százéves múltra tekint vissza az USA-ban, térségünkben pedig a rendszerváltás óta dinamikusan fejlődnek Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában.


A támogatásokat  különböző alapokba kerülnek. A Szomszédság Ereje Alap célja a  lakóhelyhez kötődő közösségi kezdeményezések, összefogások, városrészen belüli és városrészek közötti kapcsolatok elindítása és erősítése. A Pécs Jövője Alapé a régi problémákra új, demokratikus, részvételi megoldásokra való ösztönzés, úgy mint a társadalmi és ökológiai fenntarthatóság, fiatalok, esélyteremtés, állampolgári cselekvés, pécsiség. A Pécsi Közösségi Alapítvány 100 Barátja Alap általános célokat szolgál, azok számára, akik  támogatják  a szervezet céljait.
 
Pécs nemcsak gazdaságilag van kritikus helyzetben, folyamatosan csökken lakóinak száma,  erőteljes elöregedés,  jellemző a területi szegregáció, a közösségi kezdeményezésnek és társulásoknak  kicsi a mobilizáló ereje. Mindeközben  Baranya székhelye országszerte magas presztízsű, vonzó városként él a köztudatban, az itt élőkre gyakran a rossz közérzet a jellemző. Ez a pesszimista hangulat maga is súlyosan dezintegráló hatású. Az alapítvány új lehetőségeket kíván nyújtani a helyi közéleti szerepvállaláshoz, ami elismerést adhat a civil tevékenységekben résztvevőknek, elősegítheti a helyi társadalom szervezettségének növekedését.
 
A Pécsi Közösségi Alapítvány (PKA) célja a városban élő emberek különféle csoportjaiból építkező helyi közösségek erősödésének, fenntartható tevékenységének partnerként történő támogatása pályázatok útján. E mellett szektorokon átívelő kapcsolatokat kíván építeni a városban, megszólítva a Pécsről más városokba, vagy külföldre elszármazottakat is. Küldetésének teljesítése során erősíteni kívánja a bizalom és a szolidaritás, a „közünk van hozzá” érzését, a közös ügyekben való részvétel, a szűkebb-tágabb környezet érdekében való tenni akarás, illetve felelősségvállalást, valamint, hogy a támogatók közvetlenül lássák az  általuk nyújtott támogatás hatását.

Utoljára frissítve: 2019-03-08 23:06:44

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Ka...
Bővebben >>