. Ma Elemér napja van.
A kultúra hídja összeköt
2021-02-02 02:00:25
A kultúra hídja összeköt

A kultúra hídja összeköt

A Pécs és Horvátország közötti együttműködés célja, hogy összekösse a magyarországi és horvátországi baranyai régiót.

A „Nemzetiségek, mint hidak a közösségek között” címet viselő Interreg projekt az elmúlt év szeptemberében vette kezdetét és 16 hónapig tart. A 200.000 eurós összköltségvetésű  program az Európai Unió támogatásával, hazai társfinanszírozásban a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg az Eszék-Baranya Megyei Turisztikai Közösség kordonációjával, együttműködő projektpartnerei a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Horvát Önkormányzat.

A projekt  elsődleges célja egy határon átnyúló, nemzetközi háló létrehozása, amely összeköti a kulturális, turisztikai, üzleti és civil szektor szereplőit; számos kerekasztal, kulturális-turisztikai rendezvény és promóciós kampány megvalósításával. E mellett virtuális „infocentereket” is létrehoznak, ezek a magyarországi horvát, valamint horvátországi magyar nemzetiségre támaszkodó többnyelvű információs központok  segítenek majd áthidalni a két ország között a nyelvi nehézségeket.

A kiemelt célok között szerepel egy olyan applikáció kidolgozása, ami alkalmas lesz egy határon átívelő adatbázis létrehozására, folyamatos frissítése pedig lehetővé teszi, hogy naprakész információt kapjanak az érdeklődők Baranya megye és Osijek-Baranja megye gasztronómiai rendezvényeiről, kulturális eseményeiről horvát és magyar nyelven egyaránt.

A 16 hónap alatt több a  nemzetiségek hagyományaira épülő  és egyéb, szélesebb kört is megcélzó programok segítik  a határ mindkét oldalán, hidat képezve a két ország között. Mint például a Kopácsi Halásznapok, a Bor- és Művészeti est Eszéken, a laskói Paprikafesztivál, a pécsi Horvát Kolbászfesztivál. A projektben részt vevő Zsolnay Örökségkezelő kiemelt rendezvénye a Zsolnay Fényfesztivál lesz, amelyen szerepet kap a horvát gasztronómia és művészet is.

További híreink
Az új igazgató Andricz Bertold
Hét jelentkező közül a pécsi állatkert igazgatójának Andricz Bertoldot nevezte ki a város polgármestere.
2021-02-26 19:55:02, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
Az épületek mozgásából eredő környezeti katasztrófák megelőzését segíthetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán zajló kutatások.
2021-02-23 21:21:23, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetünk hímes tojásai 2021
Húsvétváró program indul a magyar lakta területeken élők részére, melynek célja, hogy egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutassuk, milyen hímes tojások készülnek...
2021-02-21 18:59:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A pécsi egyetem kutatói is hozzájárultak egy új, COVID-19 elleni gyógyszer fejlesztéséhez.
Bővebben >>