. Ma Károly, napja van.
A Legjobb Kísérleti Animáció díját nyerte el Helstáb Martin
2020-11-02 20:22:20
A Legjobb Kísérleti Animáció díját  nyerte el  Helstáb Martin

A Legjobb Kísérleti Animáció díját nyerte el Helstáb Martin

Helstáb Martin, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatója, a 65. Országos Függetlenfilm Fesztiválon a a Nemzeti Filmintézet  által felajánlott Legjobb Kísérleti Animáció díját vehette át új alkotásáért.


A "Tort ül a kondor" című kisfilmjét idén tavasszal készítette, azóta több hazai filmszemlén vetítették, a mostani a film legnagyobb elismerése. A jelenleg a médiatudományi mesterképzésen hallgató alkotó konzulense   Doboviczki Attila, a kar adjunktusa volt.

A megmérettetésre idén 118 filmet neveztek, előzsűrizés után 43 film közül választotta ki a díjazottakat a zsűri. A szakmai zsűri tagjai a Diák-Oscar díjra jelölt Kis Hajni, filmrendező, M. Deák Kristóf, a FOMO operatőre, Hegyi Dávid, zeneszerző, Buzás Mihály, forgatókönyvíró, valamint Orosz Csilla, televíziós szerkesztő. A nagy múltú filmfesztivált idén az agárdi MeDoRa Parkban tartották, a díjátadóra október 30-án került sor. A fesztivál igazgatója Czabán György, fővédnöke a Balázs Béla-díjas Buglya Sándor, filmrendező.

 

Helstáb Martint korábban már kétszer díjazták a fesztiválon, 2017-ben a legjobb animációnak-, 2018-ban pedig a legjobb kevert technikájú filmnek járó díjat hozta el. "Tort ül a kondor" című kisfilmjét tavasszal a 4. Ceglédi Filmfesztiválon díjazták, azóta bemutatták a 9. Bujtor István Filmfesztiválon, Szolnokon az 51. Alexandre Trauner Nemzetközi Filmfesztiválon, és a 27. Országos Diákfilmszemlén is. A Mecseken forgatott kisfilm története egy különleges küldetésen lévő kommandós-szerzetes vadászatát mutatja be egy rejtőzködő óriás szalamandrára. A filmben megjelenik egy repülő robotszonda és kitalált nyelven beszélő madárszörny is.  Az alkotás a közönséget formabontó, avantgárd, humoros megjelenésével, a szakmabeli értő nézőket bölcseleti mélységével nyerte meg.

Helstáb Martin filmes pályafutása az egyetemről indult, 2016-ban végzett a Műszaki és Informatikai Kar Televíziós Műsorkészítő szakán.

Utoljára frissítve: 2020-11-02 20:22:49

További híreink
Fotókat gyűjtenek az egykori Caflish Cukrászdáról
Az egykori pécsi Caflish, később Éva cukrászda belső teréről és a kávégépéről gyűjt fotókat a Janus Pannonius Múzeum
2021-01-27 19:47:49, Hírek, Környezetünk Bővebben
PTE! Kultúrfeszt
Az Irány a PTE! Kultúrfeszt megmutatja, miért jó pécsi egyetemistának lenni. Tíz kar 170 programja várja az érdeklődőket több napon át, közel 300 szereplővel.
2021-01-26 19:58:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nyílt nap online
Az országban elsők között rendezett VR-felületen nyílt napot leendő hallgatói számára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara decemberben, a következőre janu...
2021-01-26 19:41:24, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Letartóztatás sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt Siklósnagyfalu polgármesterét.
Bővebben >>