. Ma Márk napja van.
A listavezető: Ritter Imre
2017-10-26 22:36:47
A listavezető: Ritter Imre

A listavezető: Ritter Imre

A jövő évi országgyűlési választások kerültek előtérbe a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének legutóbbi ülésén.

A magyarországi német közösségnek 2018-ban lehetősége lesz arra, hogy ormalitás volt, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlése hivatalosan mégis csak most  döntött arról, hogy indul a választásokon és országos német listát állít, amelyen 28 jelölt neve szerepel majd. A jelölteket a németek lakta régiók és megyék szervezetei javasolták.

A lista élén Ritter Imre német nemzetiségi szószóló áll, a másodikon Heinek Ottó, akit Englenderné Hock Ibolya és Manz József, a magyarországi németek ismert és meghatározó politikusai követnek. Az előkelő ötödik helyen Gáspár Kinga – a közgyűlés egyik legfiatalabb tagjának – neve szerepel majd.  

A testület  e mellett megerősítette és véglegesítette „Magyarországi német vagy. Vállald!” mottó jegyében készült választási programját, amelyet számos fórumon és módon  ismertetnek meg a magyarországi németséggel. Ebben egyebek mellett  arra is kitérnek, hogy a jelenleg szószólói posztot betöltő Ritter Imrének a lehetőségei lényegesen korlátozottabbak, mintha teljes jogú mandátummal képviselhetné a németséget a parlamentben. Független országgyűlési képviselőként ugyanis törvényalkotást és -módosítást is kezdeményezhet, interpellálhat, valamint számos, a német nemzetiséget érintő ügyben önállóan is szót kérhet.

Ehhez azt kell elérnünk, hogy mintegy negyvenezren vetessék fel magukat a német választói névjegyzékbe, és hogy azután szavazzanak is a német listára. Ha elérjük, hogy teljes jogú képviselőnk legyen, akkor annak hozadékát az egé.   sz magyarországi német közösség érzékelni és élvezni fogja – hangsúlyozta Heinek Ottó. – A céljaink világosak, amelyek középpontjában az áll, hogy minél több gyermek nőhessen fel és tanulhasson saját fenntartású óvodáinkban-iskoláinkban, és váljon azután több nyelvet és kultúrát magáénak valló, öntudatos magyarországi németté. Azt is el szeretnénk érni, hogy a civil szervezeteink hagyományőrző tevékenysége ne ütközzék bürokratikus akadályokba. Fontosnak tartjuk emellett, hogy a német önkormányzataink az őket érintő ügyekben maguk dönthessenek, továbbá hogy még szorosabbra fűzhessük a kapcsolatainkat a német nyelvterülethez.

Utoljára frissítve: 2017-10-26 22:42:54

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>