. Ma Gedeon napja van.
A múlt értékeire építik a jövőt
2021-10-08 11:06:26
A múlt értékeire építik a jövőt

A múlt értékeire építik a jövőt

A jövő műszaki felsőoktatásában kiemelt szerepet kapnak az okosmegoldások, az ipar 4.0-ra épített rendszerek, mint ahogy előtérbe kerülnek a környezet védelmét szolgáló építészeti megoldások, technológiák, a gépi látás, a 3D tervezés.

A  Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) elindult a biokibernetikát és az orvosi robotikát is magában foglaló Biomedical Engineering(Egészségügyi mérnök MSc) képzés, de számos kutatás és projekt, például a SolarDecathlon 2021 a „ZeroCarbonCities” szemléletmentén szerveződik. Többek között ezeket a témákat is megismerhették az ötven éves egyetemi kar által szervezett MIK PARTNERS’ szakmai nap résztvevői.

A kar jogelőd intézményét, a Pollack Mihály Műszaki Főiskolát (PMMF) 1970-ben alapították, az eltelt évek alatt az aktuális igényeknek megfelelően bővült az oktatási portfólió, ma nyolc szakon zajlik alap- és szintén nyolc szakon mesterképzés, az intézmény jelen van a duális képzésben, doktori iskolát és két felsőoktatási szakképzést működtet, szakirányú továbbképzéseketés tanfolyami képzéseket indít.

 A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő mérnökképző felsőoktatási intézménye, képzési palettájána műszaki tudományok szinte teljes skálája megmutatkozik. Több mint 2500 hallgatójával, több évtizedes tapasztalatával, korszerű egyetemi campusával, idegen nyelvi képzéseivel hazánk műszaki életének meghatározó helyszíne.A kar jelentős ipari kapcsolatokkal rendelkezik, amelyekből a kutatói kiválóságra alapozva nemzetközi összehasonlításban is versenyképes fejlesztések születnek.

Az évente megendezett MIK PARTNERS’ Szakmai Nap egyik célja is a magas színvonalú és kiterjedt partnerhálózat továbbfejlesztése, a mérnöki diszciplínák K+F+I tevékenységeinek országos és nemzetközi szintű képviselete, úgy az oktatás, mint a kutatás és a céges együttműködések területén. A rendezvény idei tematikája a műszaki felsőoktatás és az ipari együttműködések jövője körül forgott. A jubileumi eseményen két újabb partnerrel, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségével (MaTáSzSz), valamint a FESTO-val írt alá együttműködési megállapodást a kar vezetése, illetve az intézménynek átadták az okosgépekkel felszerelt ExxonMobil terem kulcsát is.

A MaTáSzSz nemcsak tagvállalatai, hanem a teljes távhős szakma érdekeit szem előtt tartva végzi tevékenységét.Ennek része, hogy a hazai felsőoktatási intézményekkel együttműködve biztosítsa: az egyetemekről olyan szakemberek érkezhessenek a munka világába, akik nemcsak elméleti, hanem naprakész gyakorlati tudással is rendelkeznek. Sőt nem csupán a jelen kor trendjeit ismerik, hanem a kutatás és fejlesztés irányait is, így a tudás mellett vízióval is rendelkeznek a szakterületük jövőjét illetően.

Az automatizálási technológiában nemzetközi szinten vezető helyet betöltő Festo a most megkötött megállapodássalaz oktatással kapcsolatos közös munkát kívánja erősíteni. A vállalat által kialakított tematika és módszertan alapján (a cég oktatási üzletága világelső a műszaki képzéshez szükséges berendezések és megoldások biztosításában)a diákok kiegészítő elméleti és gyakorlati tudásra tehetnek szert a pneumatika, az elektropneumatika és az automatizálás témakörében.Az együttműködés másik fontos bástyája a piacképes, naprakész tudás és a kutatói munka biztosítása érdekében az egyetem mechatronikai képzési hátterének továbbfejlesztése. Ennek érdekében online szakmai előadások megtartásában is aktívan részt vesz a Festo, valamint tanácsadást biztosít az ipar 4.0 fókuszú oktatási terület szakmai követelményeinek eléréséhez.

Hamarosan újabb elemmel bővül az egyetem és az E.ON Hungária Csoport együttműködése. A 2015 óta működő, élő gyakorlati tapasztalatokat kínáló villamosmérnök duális képzési program folytatása mellett a tavaszi szemesztertől elindul a gázenergetikai ismereteket adó Gépészmérnök BSc duális képzési program – erősítették meg a szakmai napon. Olyan, a zöld gazdaságot és a dekarbonizációt megalapozó úttörő technológiákról tanulhatnak majd a hallgatók, mint a gázhálózatok felkészítése hidrogén betáplálására, illetve a hidrogén gépészeti alkalmazása.

„Most formálódik a jövő fenntartható energiavilága és ezzel együtt inspiráló kihívások előtt áll az energiaipar. Az egyetemekről kikerülő fiatal mérnökök ebben a korszakalkotó jelentőségű munkában vehetnek részt. Az egykori duális hallgatók közül sokan ma már megbecsült kollégáink” – mondja Németh Imre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója, az E.ON Villamos- és Gázenergetikai Külső Tanszék tanszékvezetője.

Utoljára frissítve: 2021-10-08 11:19:07

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a...
Bővebben >>