. Ma Márk napja van.
A múlt részei
2018-02-17 21:43:05
 A múlt részei

A múlt részei

A rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást a komlói bányászemlékmű tárgyainak megvásárlásának ügyében.

Egy évvel ezelőtt indult eljárás a komlói önkormányzat ellen a könyvtár épülete mögötti bányászemlékmű elemeinek megvásárlása miatt. A bezárt zobáki bányaüzemhez tartozó gépeket a város egy magánszemélytől vásárolta meg, szerződésben pontosan rögzített feltételekkel. Az eredeti megállapodás szerint tízéves ingyenes kölcsönidőszak után kellett volna a vételárat kifizetni, de a tulajdonos kérésére az adásvétel időpontját a felek előrehozták. A kollekcióért a város tízmillió forintot fizetett. Habár a szerződés szerint a vételár az éves inflációval növekedett volna, erről a tulajdonos végül – az előrehozott időpont miatt – lemondott.

Az adásvétel kapcsán hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya a napokban hozott, jogerős határozatával lezárta. A hatóság is megállapította, hogy ritka vagy teljesen egyedi gépekről van szó, amelyek a város és mecseki bányászat örökségének részét képezik. Az eredeti rendeltetésük szerint már nem használható és a piacon nem beszerezhető gépek ára műszaki vagy kereskedelmi paraméterek alapján nem határozható meg. Vagyis a magas eszmei értéket képviselő gyűjtemény megvásárlásakor az önkormányzat szabályosan járt el. A rendőrség határozatában leszögezte, az emlékmű darabjai a város és a bányászszakma kulturális örökségének részei, megvásárlásuk nem minősíthető hűtlen kezelésnek.


-A kívülállók számára ezek csak öreg, használhatatlan gépek, amelyeket ócskavas-árban kell mérni, nekünk, komlóiaknak azonban a múltunk részei, a város virágkorának emlékei – hangsúlyozza Polics József polgármester. - Ezért is fontos számunkra, hogy megőrizzük és a mai városlakóknak is bemutassuk azokat. Természetesen örülünk a hatóság döntésének és bízom benne, hogy ezzel sikerült pontot tenni a bányászati hagyományaink szempontjából is méltatlan ügy végére.

Utoljára frissítve: 2018-02-17 21:44:44

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>