. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A nagyszentmiklósi kincs Pécsett
2018-04-26 22:13:37
  A  nagyszentmiklósi kincs Pécsett

A nagyszentmiklósi kincs Pécsett

Pécsett a Csontváry Múzeumban megnyílt kiállításon láthatók a nagyszentmiklósi kincs hiteles másolatai.

Több mint 200 éve, 1799-ben árokásás  közben kerültek elő a bánáti Nagyszentmiklós  - ma Sannicolau Mare, Románia -határában azok az avarkori aranytárgyak - korsók, poharak, tálak -, amelyek közül a fennmaradt 23 darab aranyedény kalandos körülmények között előbb Pestre, majd Bécsbe került. A nagyszentmiklósi kincs eredeti darabjait a bécsi Kunsthistorisches Museumban őrzik, azonban a szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdonában van a lelet-együttes galvanoplasztikai másolata, ez látható Pécsett a  Csontváry Múzeumban. 

A ma nagyszentmiklósi kincs néven ismert páratlan lelet koráról megtalálása óta folyik a vita. Az aranylelet máig élénken foglalkoztatja a kutatókat, akik a kincs eredetéről vallott elképzeléseiket közel ezer cikkben és tanulmányban, három tanulmánykötetben foglalták össze. A kincs korának és hovatartozásának kérdése eddig három időpont és három nép köré csoportosult. Feltételezték, hogy  8. századból származik és az avar művészeti alkotások. Egy másik szerint  a 9. században készültek és az Alföld délkeleti részét és Erdélyt birtokló dunai bolgárok keze nyomát viselik, a harmadik szerint pedig 10. századbeliek és a honfoglaló magyarság kiemelkedő alkotásai.

A számos bizonytalansággal övezett kincset először 1884-ben állították ki Magyarországon, majd a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának 200. évfordulóján, 2002-ben volt ismét látható Budapesten. A kiállítás arra vállalkozott, hogy felvázolja azt a tárgyi és kulturális környezetet, amelyet a Nagyszentmiklóson előkerült kincs hátterének és párhuzamának tart. Ezt az irányt követi a Pécsett megnyílt  tárlat is, emellett a kiállított tárgyak segítségével  a látogatók  egyben megismerkedhetnek az avarok és a honfoglaló magyarok régészeti hagyatékával.

A kiállítás szeptember 30-áig  tart nyitva.

Utoljára frissítve: 2018-04-26 22:37:28

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>