. Ma Emma napja van.
A pandémia nem kímélte a bíróságokat sem
2022-05-05 20:28:16
A pandémia nem kímélte a bíróságokat sem

A pandémia nem kímélte a bíróságokat sem

A bíróságok működését befolyásoló tényezőket a 2020. és 2021. éveket egyaránt figyelembe véve érdemes vizsgálni.

Két évvel ezelőtt 2020. áprilisától megszűnt az addig járásbírósági szintű Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, s létrejött a Pécsi Törvényszék Közigazgatási Kollégiuma. A munkaügyeket a Pécsi Törvényszék Polgári-Gazdasági Kollégiuma viszi, valamint 2021. novemberétől a Pécsi Törvényszék elnöke dr. Sipos Balázs lett.

A 2020-ban és 2021-ben a járvány miatt elmaradtak tárgyalások, ugyanis több hónapig nem lehetett megtartani azokat a  tömeges megbetegedések miatt. Annak érdekében, hogy minél hamarabb lezáruljanak az egyes peres ügyek nagyobb teret nyert a viavideo, a távmeghallgatások, valamint a szakmai fejlődést segítő előadások, oktatások is online térben valósultak meg.

Mint sok más területen, a pandémia a bíróságokon is felgyorsította a digitális fejlődést, a távmeghallgatás útján lefolytatott tárgyalások száma megsokszorozódott és mára már teljesen elfogadott és gyakran alkalmazott formájává vált az eljárásnak, hisz mind a költséghatékonyság, mind az eljárások időszerű lefolytatásának szempontjából pozitív hatása van az eljárás eme módjának. A járvány ideje alatt nőtt 2020-ban 437, míg 2021. évben 520 esetben került rá sor.

A tárgyalótermekben plexi falak kerültek a bírói pulpitus, valamint a védők/ügyészek elé. Az ózongenerátor beszerzése lehetővé tette a tárgyalótermek levegőjének megtisztítását a jelenléti tárgyalások során. A dolgozók és azon ügyfelek részére, amennyiben nem volt náluk, a törvényszék maszkokat biztosított részükre, a járvány tetőzésekor a gumikesztyűk használata is kötelező volt. Az informatikai eszközpark is bővült, 2021-be közel 200 számítógéppel ezzel javultak a bíróságon kívüli munkavégzés feltételei, ugyanis a bírókon kívül, az igazságügyi alkalmazottak részére is rendelkezésre álltak a laptopok, ezzel a távmunka bevezetésére is lehetőség nyílt.

Mindezek nehézségek ellenére az ügyforgalmi adatok a Pécsi Törvényszéken és illetékességi területén működő járásbíróságon kedvezően alakultak. Az országos trendekkel szemben a korábbi év adataihoz képest 2020-ban a pandémia ellenére sem csökkent az érkezett ügyek száma, míg 2021-ben enyhén emelkedett. Az ügyek száma ugyan nőtt, de sikerült az ítélettel zárulók számát növelni, illetve a folyamatban maradtakét csökkenteni 2021. év végére. A törvényszéki első-, és másodfokú ügyek száma kismértékben csökkent. Az ítélkezés színvonala is emelkedett, amelyet egyes ügyszakokban a fellebbezések arányának csökkenése, illetve minden ügyszakot tekintve másod fokon meghozott döntések során  csökkent a hatályon kívül helyezések száma.

Az elsőfokú ügydöntő határozatok jogerőre emelkedési aránya a Pécsi Törvényszéken meghaladta az országos átlagot, ugyanis a polgári, gazdasági ügyekben hozott ítéletek több mint 93, míg a büntetőkben hozottakénak 78 százaléka első fokon jogerőre emelkedett.


A Pécsi Ítélőtáblára 2021-ben összesen 997 - ebből 292 peres - ügy érkezett, a legtöbb a Kaposvári, a legkevesebb a Szekszárdi Törvényszékről, a peres ügyek számottevő része 6, a nem pereseké 3 hónapon belül ítélettel zárult.

Utoljára frissítve: 2022-05-05 20:29:13

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>