. Ma Emma napja van.
A Pannon Filharmonikusok meghódítja Bécset
2021-10-31 02:30:04
 A Pannon Filharmonikusok meghódítja Bécset

A Pannon Filharmonikusok meghódítja Bécset

A zene fővárosának  meghódítására készül a Pannon Filharmonikusok, a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába hívták meg a zenekart.

A Pannon Filharmonikusok október 31-én a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott meghívást.   A hazai szimfonikus zenekarok  közül a Pannon Filharmonikusoknak Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével sikerül elsőként a rangos hangversenyteremben sorozatot indítania, felkérésre.

 Európa Kulturális Fővárosa és Budapest után a zene fővárosának közönsége előtt mérettetheti meg magát a zenekar, ami mára a magyar zenei élet megkerülhetetlen, nemzetközileg is elismert  művészeti  együttese.  A berlini Phliharmonie nagytermében is már  bemutatkozott zenekar első bécsi koncertjét az idei évadban egy újabb követi, majd három évadon át kettő-kettő. A Bogányi Tibor vezető karmester által dirigált koncerteken magyar vendégművészek lépnek fel, a műsoron magyar és finn művek is szerepelnek.

A Panon Filharmonikusok az egyetlen nem fővárosi együttes Magyarországon, amelynek több mint 15 éve bérletsorozata van a  Müpában.  Mindezzel a szakmai megmérettetésen túl  azt is bizonyította, hogy a minőség vonzza a közönséget, és nem számít, hogy hol van az előadó hivatalos székhelye. A pécsi Kodály Központ rezidens zenekara az elmúlt években számos rangos európai koncertteremben lépett fel Zürichtől a bécsi Konzarthauson át Berlinig,  mindezidáig  úgynevezett turnék keretében.


Valódi áttörést jelent a magyar zenei élet történetében, hogy 2021 októbere és 2023 júniusa között összesen hat alkalommal léphet fel az együttes a bécsi Musikverein nagytermében, az évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozat keretében. Ahogy azt a sorozat vezetője elmondta, a meghívás alapja a zenekar megbízható, minőségi színvonala, amely a művelt és zeneileg elkényeztetett bécsi közönség számára elsődleges szempont.


„Számos példa látható arra, hogy zenekarok promóciós céllal kibérelnek egy-egy termet, hogy elmondhassák, hogy felléptek ott. A termek elképesztő áraikkal korlátozzák azok számát, akik ezt meg tudják tenni, de mégis van erre gyakorlat. A Pannon Filharmonikusok büszke arra, hogy kizárólag szakmai reputációjának köszönhetően felkérést kapott a bécsi komolyzenei élet egyik legrégebb óta futó sorozatába a világ egyik legrangosabb koncerttermébe, a Musikvereinba” emelte ki Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.


A Kodály Központ rezidens zenekarának fővárosi jelenléte és korábbi nemzetközi turnéi már bizonyították, hogy a nemzeti címet is viselő együttes valóban a magyar kultúra nagykövete. A zene fővárosába, a bécsi Musikvereinba koncertsorozatra meghívást kapni e hazai felismerés nemzetközi elismerése. Az október 31-i koncerten elhangzó műsor szintén a zenekar és karmestere nemzetközi beágyazódását tükrözi. Wolfgang Amadeus Mozart Szabadkőműves gyászzenéje, Richard Strauss Négy utolsó éneke után a finn Jean Sibelius VII. szimfóniája, végül pedig az idén 210 éves magyar származású zeneszerző, Liszt Ferenc Les Préludes című műve hangzik el.

„Minden komolyzenével foglalkozó előadó gyerekkori álma, hogy egyszer az aranyteremben játszhasson. Kiváltság ott lenni, annak a teremnek a karmesteri pódiumán. Személyesen engem négy koncertre kértek fel, melyből külön megtiszteltetés számomra, hogy évadonként két alkalommal a saját zenekarommal, a Pannon Filharmonikusokkal is felléphetek. A közös munka eredményeként méltóvá váltunk arra, hogy a bécsi közönségnek örömet szerezzünk a zenénkkel.”   hangsúlyozta Bogányi Tibor vezető karmester.


Az októberi fellépést a 2021/2022-as évad májusában újabb koncert követ, melyen Bogányi Tibor vezető karmester és Várdai István pécsi születésű, mára világhírt szerzett csellóművész, a Bécsi Zeneakadémia csellóprofesszorának közös játékában is gyönyörködhet a zene fővárosának publikuma. (fotó: Dékány Zsolt)

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>