. Ma Gedeon napja van.
A parlamenti választásokra készül a magyarországi németség
2017-11-29 18:29:00
A parlamenti választásokra készül a magyarországi németség

A parlamenti választásokra készül a magyarországi németség

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata kihelyezett közgyűlést tartott  a  megyék német nemzetiségi önkormányzatai és a legnagyobb civil szervezetei vezetőinek, valamint az önkormányzat hivatalának és intézményeinek vezető munkatársai részvételével Baján.


A három napos eseményen a magyarországi németséget a közeljövőben érintő legnagyobb kihívásáról egyeztettek. Mint ismeretes, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata jövő tavasszal országos német listával száll versenybe a szavazók bizalmáért. A cél az, hogy minél több választópolgár felhatalmazásával teljes jogú német nemzetiségi képviselőt delegáljon a parlamentbe.

Mintegy  negyvenezer, különféle érdek, értékrend és politikai preferencia alapján választó ember meggyőzése és bizalmának elnyerése szükséges ahhoz, hogy célt érjen az országos német önkormányzat törekvése, ehhez elengedhetetlen az egységes, következetes és átható tájékoztatás – hangsúlyozta a választási kampánykommunikációt részletező előadásában Szeiberling Krisztina.


Az önálló kisebbségi képviselőjelöltek kiválasztási szempontjainak megvitatása mellett a 2018.évi költségvetés is terítékre került. A tervek szerint jövőre is jelentős összeg jut oktatásfejlesztési projektekre. E mellett jóváhagyta a közgyűlés azt az elképzelést is, amely szerint a következő évben fontos feladatkörrel bővülhet a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet tevékenysége. A pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban működő intézményegységben szakértők kezdik meg működésüket, akiknek feladata lesz egyebek mellett, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzatok által átvett oktatási intézményekben felmerülő problémák megoldásához tanácsadás formájában segítséget nyújtsanak.


A közgyűlés emellett több olyan napirendi pontot is jóváhagyott, amelyek a már jelenleg is jól működő oktatási intézmények további fejlődését, infrastrukturális bővülését garantálja; továbbá egyetértését adta a városlődi német nemzetiségi általános iskola és óvoda átvételéhez.  Az országos német önkormányzat – ahogy eddig, úgy a jövőben is – kiemelten szorgalmazza, hogy bizonyos feltételrendszer megléte esetén minél több német nemzetiségi óvoda és iskola fenntartását vegye át az adott település német önkormányzata, ugyanis a saját fenntartású német nemzetiségi iskolák hálózatának bővülésében látja a fiatalok identitásának, megfelelő nyelvi fejlődésének, valamint a német kultúra iránti fogékonyságának biztosítását.

Utoljára frissítve: 2017-11-29 18:32:54

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Önkormányzati segítséggel menekül előre a Pécsi Harmadik Színház, ami általa tovább működhet a kortárs darabok...
Bővebben >>