. Ma Béla napja van.
A pécsi egyetem díszdoktora a vílághírű énekes
2016-02-07 16:26:17
A pécsi egyetem  díszdoktora a vílághírű énekes

A pécsi egyetem díszdoktora a vílághírű énekes

A Három tenor elismert tagját, Placido Domingot a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa tiszteletbeli doktorrá avatta.

Placido Domingo operaénekes nevéhez kapcsolódik az Operalia nemzetközi operaverseny, amelynek alapítója, e mellett a Los Angeles-i Opera igazgatója, s hosszú éveken át tagja volt a Pavarotti, Carreras  alkotta Három tenornak. Pécs művészeti életében is letette a névjegyét, 2009-ben az Operalia középdöntőjének Baranya székhelye adott otthon, valamint fővédnöke volt az Európa Kulturális Fővárosa eseményfolyamnak 2010-ben.

A Művészeti Kar évek óta egyre nagyobb sikereket ér el a nemzetközi poron-don, hiszen oktatóik és hallgatóik között van világelső harsonás, világszerte népszerű hegedűművészek, és még hosszasan lehetne sorolni ki mindenki öregbíti az egyetem hírnevét – emelte ki Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora az avatóünnepségen. -  Az egyetemnek tíz kara és több mint húszezer hallgatója van, az idén fennállásának huszadik évfor-dulóját ünneplő művészeti kar már felkeltette nemzetközi művészkörök érdeklődősét, kivívta elismerésüket.
Ez a tudományterület is méltó módon képviseli az egyetemet, amelynek   alapításának 650. évi jubileumához kapcsolódó  ünnepségsorozat legjobb hírnökei világszerte ismert díszdoktorai.

Mindehhez  Lakner Tamás, a Művészeti Kar dékánja a következőket tette hozzá, büszkék arra, hogy José Carreras 2007-ben történt díszdoktorrá avatása után Plácido Domingo személyében újabb zenei kiválósággal bővül a díszdoktorok sora, akinek ráadásul több éves kapcsolata van a várossal és az egyetemmel. A kar címzetes egyetemi tanára, Tokody Ilona  operaénekes például Plácido Domingóval  együtt lépett fel több darabban,  közös Bohémélet felvételük a mű egyik legismertebb előadása volt világszerte.

- Először 1973-ban jártam Magyarországon, és a pályafutásom során számos kiváló magyar művésszel dolgozhattam együtt az opera világában hangsúlyozta  - Placido Domingo.  – Pécsett többször is jártam, s nagyon megragadott a várost jellemző vallási és etnikai tolerancia, aminek a vi-lágban mind nagyobb szerepet kellene kapnia, mert egyre több helyen üti fel a fejét  a vallási és etnikai intolerancia. Pécs valóban Határtalan város, mint ahogy magát az EKF során meghatározta.  Pécsnek kiemelkedő szerepe van az európai történelem őrzésében is.

Szólt arról is, nagy megtiszteltetés számára, hogy a Magyarország kultúrtörténetében jelentős szerepet játszó pécsi egyetem értékeli a munkásságát. Kitért arra is, pályafutása során számos kiváló magyar művésszel dolgozhatott együtt, s nagy tisztelője a magyar zeneszerzőknek, közöttük is Bartók Béla, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Lehár Ferenc és Erkel Ferenc művei állnak hozzá közel.
S természetesen    Madrid szülötteként és Real Madrid-szurkolóként csodálója volt Puskás Ferencnek, aki hosszú éveken át volt a klub sztárjátékosa.

Az  általa alapított Operaliáról szólva  annak a véleményének adott  hangot, az  élet különös kiváltságának érzi, hogy segítheti az immár négyszáz éves múltra visszatekintő operát minél több emberhez juttathatja el. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a nemzetközi énekverseny középdöntőinek évekkel ezelőtt Budapest és Pécs is otthont adhatott. Kiemelte, a ma világszerte ismert operaénekesek huszonöt százaléka egykor az Operalia résztvevője volt,  s életének legnagyszerűbb időszaka, amikor e versenyzők között lehet  és továbbadhatja nekik a pályafutása alatt megszerzett tudását.

Szólt arról is, tervei szerint tervei szerint 2017-ben, a PTE alapításának 650. évfordulóján újra ellátogat  a mecsekalji városba.

(fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2016-02-08 12:29:32

További híreink
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>