. Ma Márk napja van.
A Pécsi Műhely a Ludwigban
2017-04-18 21:04:17
A Pécsi Műhely a Ludwigban

A Pécsi Műhely a Ludwigban

Június 25-ig látható Budapesten a Ludwig Múzeumban a Pécsi Műhely alkotóinak műveiből nyílt kiállítás.

Egy eddig kevéssé feldolgozott, a hazai művészeti élet perifériáján működő neoavantgárd művészcsoport tevékenységét és jelentőségét mutatja be a Párhuzamos avantgárd címet viselő tárlat, ami amellett, hogy kronologikus sorrendben sorakoztatja fel a Pécsi Műhelyben több, mint egy évtized alatt - 1968–1980 között - készült jelentős műveket, a geometrikus törekvésektől kezdve a tájkísérleteken és konceptuális műveken át egészen a performansz - dokumentációkig és mozgóképekig, nagy hangsúlyt fektet a korabeli, archív anyagok, kiállítási katalógusok, levelezések, reflexiók összegyűjtésére és bemutatására. Emellett a műhelytagok közötti együttműködések, a csoportmunka és a közös gondolkodás munkamódszerének feltárására és megjelenítésére is kísérletet tesz.

A pécsi művészcsoport tagjai - Ficzek Ferenc, Hopp-Halász Károly, Kismányoky Károly, Pinczehelyi Sándor, Szijártó Kálmán -, akik az 1960-as évek végén egy nagyobb, képzőművészekből álló, lazán szerveződő csoportból váltak ki, jelentős szerepet vállaltak a hazai konstruktivista és avantgárd hagyományok megújításában, új vizuális nyelv és kultúra alapjainak megteremtésében,miközben egyéni művészeti útjukat  is járták.

A Pécsi Műhely korai időszakát (1968-1970) a geometrikus, neokonstruktivista művészet megújításának szándéka, valamint a Bauhaus művészeti felfogásának tudatos követése jellemezte. Ekkoriban számos anyag-, forma- és színkísérletet végeztek, különböző műfajokban dolgoztak, folyamatosan feszegették a műfaji határokat. A hetvenes évek elejére a konceptuális művészet hatása felerősödött művészetükben, ezzel párhuzamosan találtak rá egyéni hangjukra és indultak el az önállósodás útján.

A magyarországi és egyúttal a közép-kelet-európai neoavantgárd művészetben is az elsők között voltak, akik tájkísérleteket végeztek a természetben, ritkábban városi környezetben. A tájban történő művészi célú beavatkozások, jelhagyások során 1970-1971-ben közel húsz land art akciót valósítottak meg, melyekhez jegyzeteket, álló- vagy mozgóképes dokumentációkat készítettek. E tájkísérletek mind korai datálásuk, mind analitikus látásmódjuk és tartalmuk szempontjából példa nélkülinek számítanak a hazai művészettörténetben.

A csoport tagjai közül  ketten - Ficzek Ferenc (1947-1987) és Hopp-Halász Károly (1946-2016) - már él. A többiek ma is alkotnak, aktív szereplői a művészeti életnek.

Utoljára frissítve: 2017-04-18 21:09:44

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>