. Ma Marcell napja van.
A pécsi táncünnep idén is számos műfajból kínál válogatást
2022-06-19 22:10:30
A pécsi táncünnep idén is számos műfajból kínál válogatást

A pécsi táncünnep idén is számos műfajból kínál válogatást

Öt nap alatt ,nyolc társulat előadását nézhetik meg a  táncrajongók  szeptember 16-20. között a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón.


A Pécsi Balett nagyszínpadi bemutatójára hagyományosan a Tánctalálkozó keretein belül kerül sor, újra itt lesz a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett, és persze nem marad el a néptánc sem.


Szeptember 16-án, a hazai táncszcéna két kivételes, nemzetközileg is elismert alkotójának koreográfiáival indul a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó.  A Pécsi Nemzeti Színház kamaraszínházában  újra egy este látható Bozsik Yvette és Frenák Pál társulata.  Az előbbi  legújabb, Bohóc kerestetik című produkcióját hozza el Pécsre. A felnőtteknek szóló darab a Nemzeti Táncszínház felkérésére, a világhírű román-francia író, Matei Visniec groteszk drámája nyomán készült. A főszerepekben  Bozsik Yvette és Vati Tamás lesz látható.


A FrenÁk Társulat méltán híres Twins című előadása  pedig a tánc nyelvén mesél az ikerlétről, annak  mélyebb rétegeiről. Két táncos, két maszkos figura, hol iker-bábuként, hol iker-testvérként keresik az egység, az összetartozás, az elszakadás, az egyedüllét és a magány állapotait Esterházy Fanni és Maurer Milán megformálásában.


Szeptember 17-én, szombaton, a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínházában mutatja be a Pécsi Balett a Zorba című táncjátékot. Mikis Theodorakisz  Zorba című balettjének színrevitelével a Pécsi Balett az elmúlt két évtizedben létrejött karakteres arculatát, a modern megjelenítésű közönségbarát előadások tematikáját folytatja. Az előadás különlegessége, hogy a koreográfia a modern tánc és a néptánc ritkán használt fúziója. A rendező-koregráfusok: Juhász Zsolt és Zachár Lóránd.  A  címszerepben  Koncz Péter lesz látható.


Vasárnap a néptáncé  lesz a főszerep. A  kamaraszínházban a Kárment adja elő a Varidance Társulat. Vári Bertalan táncművészei Karavan Família élő muzsikájára járják vérpezsdítő, virtuóz cigánytáncaikat, egy humorral átszőtt felejthetetlen estét ígérve. A  nagyszínházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes legújabb, Toborzó című nagyszabású  produkciója lesz látható,  az együttes zenekara és  a Honvéd Férfikar  közreműködésével.


Szeptember 19-én hétfőn a Budapest Táncszínház hozza el legújabb,  Zachár Lóránd  által koreografált Lisztmánia című, humoros táncelőadást.


A  2022-es Pécsi Tánctalálkozót a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett közös estje zárja. A Győri Balett Lukács András The Waves című koreográfiájával érkezik, a Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás Vadak című darabját mutatja be.


A jegyek már  online  megválthatók  a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásaira.

Utoljára frissítve: 2022-06-26 15:12:47

További híreink
Próbaüzem a pécsi pumpapályán
Elkészült az ország egyik legnagyobb kerékpáros pumpapályája a Tüskésréten.
2022-08-08 02:58:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikája augusztus 8-tól az új épületben fogadja a betegeket.
2022-08-08 02:28:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
Az épületgépész és a szilikátgépész szak megalapításával indult öt évtizeddel ezelőtt Pécsett a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán a gépészmérnökképzés.
2022-08-06 02:32:40, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tizenhét épület energetikai felújítását készíti elő a Pécsi Tudományegyetem.
Bővebben >>