. Ma Stefánia napja van.
A pécsiek dönthetnek-online társadalmi egyeztetés indul
2022-10-02 02:55:18
A pécsiek dönthetnek-online társadalmi egyeztetés indul

A pécsiek dönthetnek-online társadalmi egyeztetés indul

A Mecsek jövőbeni fejlesztéseiről a lakosság dönthet, online társadalmi egyeztetést indít útjára a pécsi önkormányzat.

Az online kérdőíveken  beérkezett javaslatok, vélemények alapján születnek majd meg a konkrét döntések arról, milyen módon újul meg a Mecsekoldal. A már felvázolt elképzelések mellett, vagy azok helyett akár újak is bekerülhetnek a fejlesztési projektek közé.

Pécs a Területi és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből várhatóan 23,5 milliárd forint támogatást használhat fel.  A terveztett  mecsekoldali fejlesztésekre 14,5 milliárd forintot kívánnak fordítani. A tíz fejlesztést magában foglaló projektek megvalósítása azonban,  mai árakon  számolva18-20 milliárd forintba kerülne, újabb pályázati lehetőségek felkutatásával kívánja a hiányzó összeget a város előteremteni.

A népszerű turisztikai célpont, kiemelkedő természeti értéket képviselő Mecsekoldal további fejlesztését tervezi a pécsi önkormányzat a 2021-27-es uniós pályázati ciklus keretében. Libegő, tematikus szabadidős park, ökoiskola, turisztikai szálláshelyek, rekreációs központ: csak néhány a lehetséges fejlesztési irányok közül, amelyeket mostantól mindenki véleményezhet szavazatával a megujulomecsekoldal.hu oldalon.

A 2020-ban kitört koronavírus járvány miatt felértékelődtek a természeti értékek, népszerűbbé vált a természetjárás. Az Aktív Pécs - Megújuló Mecsekoldal projektet azért indította el Pécs városa, hogy a területre irányuló turizmust még jobban ösztönözze a lehető legkisebb természeti beavatkozással. A tervezett fejlesztési akcióterületeket és a hozzájuk kapcsolódó lehetséges tematikus irányokat és funkciókat a szakértők meghatározták, a végleges döntéseket azonban a városvezetés a pécsiek megkérdezésével, a többség akaratával összhangban szeretné meghozni.

A város egy úgynevezett „mecseki élményláncot” hozna létre, amelyen egymást erősítve, egy tengelyre fűzve kínálna színvonalas kikapcsolódási, sportolási lehetőséget a már jól ismert területeken.

A Mandulás Park és Kemping esetében számos fejlesztési irány képzelhető el: éppúgy lehetséges a kemping újranyitása, a gyerektáborok szervezése, miként túraközpont és erdei iskola is működhetne a helyszínen, amely szolgálhatna az erdei kerékpáros turizmus egyik kiinduló- vagy szervizpontjaként is. A Mandulásba a jövőben akár a mecseki kisvasúttal (a jelenlegi vonal meghosszabbításaként) vagy a Mecsekoldalba tervezett libegővel is ellátogathatnánk, a pécsiek kijelölhetik most az irányokat.

Új funkciókat kapna a Dömörkapu és a Vidámpark területe is. Az egykori élményközpont területén családbarát kirándulóhelyen sétálhatnának a látogatók, emellett éppúgy kitűnően szolgálhatná a sportolók igényeit is (futópálya, pingpongasztal, sportpályák stb.). Ugyanott a helyi termékekre specializált vendéglátás vagy bérelhető és közösségi alkotóházak megteremtése is elképzelhető fejlesztési cél lehetne.

A Misina és a TV torony környékén a lakosság már korábban véleményt nyilváníthatott a hasznosításról egy ötletbörze keretében. Az „Aktív Misina” koncepcióterv keretében olyan mozgás- és túraközpont valósulhat meg a Misina-tetőn, amely a természetjárók és a sportolni vágyók minden igényét kielégíti. Az aktív turizmusra építve lehetőség nyílna sport- és túraközpont létrehozására, hangulatos vendéglátóegységek (étterem, kávézó) vagy lombkoronasétány kialakítására.

Szintén megújulhat Pécs egyik legnépszerűbb fotós és turista helyszíne, Makrisz Agamemnon Niké-szobrának (1975) környéke, ahol selfie-pont vagy játszótér is létesülhetne, vendéglátóhelyekkel, több parkolóval és a szükséges illemhelyek kialakításával. Egy másik fejlesztési irányt jelent a szobor alatti terület parkrendezése (padok, asztalok, szemetesek), rekreációs célú átalakítása.

A lakosság véleményezhet egy régóta létező tervet, miszerint libegővel közlekedhetnénk a Niké-szobor és a TV torony között. A szakvélemények alátámasztják a beruházás tervét, annak megvalósíthatóságához azonban több mint 40 hatósági engedély és hozzájárulás szükséges, nem beszélve a kivitelezéshez szükséges források előteremtéséről.

Az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal projekt a Mecseki kerékpárutak fejlesztését is célul tűzte ki. A Budai vám és a Remeterét közötti tematikus kerékpárút ökoturisztikai igények kiszolgálására is alkalmas lenne. A bringások számára Pécs egykori bányaterületein, majd a Közép- és Nyugat-Mecsek erdőin keresztül haladva a város kevéssé ismert részeinek (újra)felfedezésén túl természet közeli kikapcsolódásra, rekreációra egyaránt lehetőség nyílna.

Szintén a zöld célokat szolgálja a Remeterét és a Sós-hegyi kilátó közösségi célú használatának erősítése. A Sós-hegyi kilátó tavalyi felújítása után a további területek zöldterületeinek rendbetétele, funkcionális fejlesztése is megvalósulhat. Ennek során bővülne a parkolóhelyek száma és megtörténne a kirándulóhely teljes fejlesztése (pl. pagoda, játszótér).

A www.megujulomecsekoldal.hu oldalon november 27-ig lehet kitölteni a kérdőívet,  a kitöltők pedig részt vehetnek egy nyereményjátékban is, ahol értékes pécsi ajándékokat nyerhetnek.

További híreink
Villányi Franc ünnep hetedszer
Ismét két álló napig Villány a cabernet franc világvárosa.
2022-11-26 09:20:17, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lesz fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncert is a pécsi Adventen
Pécsett a Dzsámi látványos fényfestése koronázza meg a XI. Adventi Kézműves és Mesevásárt november 25. - december 24. között.
2022-11-25 01:34:10, Hírek, Környezetünk Bővebben
Baranyai méz jár a véradásért
Csütörtökön „Mézes Véradást” tartanak Pécsen a Vérellátó Központban.
2022-11-24 01:33:30, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az E.ON önkéntesei ismét szaktudásukkal segítenek civil szervezeteknek, hogy hosszú távon sikeresebben, eredmé...
Bővebben >>