. Ma Izabella napja van.
A pontosabb diagnózist segítik
2024-06-13 02:51:35
A pontosabb diagnózist segítik

A pontosabb diagnózist segítik

A még pontosabb diagnozisok felállítását két nagyértékű diagnosztikai eszköz segíti a Pécsi Tulajdonegyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikáján.
A röntgenvizsgálat a legnagyobb számban végzett képalkotó eljárás, amivel könnyen és gyorsan észlelhetőek a mellkast, a végtagcsontokat és a gerincet érintő kórképek. Az Orvosi Képalkotó Klinikán hetente átlagosan 1500 beteg röntgenvizsgálatát végzik.

Mintegy 120 millió forint értékben szerezte be a Klinikai Központ azt a korszerű, multifunkciós röntgenátvilágító berendezést, amellyel 2024 tavaszától történik a betegek kórképeinek magas szintű diagnosztizálása. Az új berendezés egyaránt képes hagyományos röntgenfelvételek készítésére és röntgen-átvilágítás végzésére is. A multifunkciós készülék emellett alkalmas a teljes gerinc és a végtagok egyben történő megjelenítésére, ezáltal a gerincferdülés és végtaghossz-különbségből eredő panaszok kezeléséhez szükséges diagnózis felállítását.

Átvilágító üzemmódban a készülék a szervezetben zajló folyamatok valós időben történő megjelenítésére is alkalmas. E vizsgálat fontos szerepet játszik olyan emésztőrendszeri megbetegedések kivizsgálásában, ahol a gyomor–bélrendszer kóros mozgása felelős a panaszokért. A készülékkel évente mintegy 15 000 beteget tudnak megvizsgálni.

A másik, most beszerzett eszköz egy közel 170 millió forint értékű korszerű, multifunkciós mammográfiás berendezés. Az új készülék egyaránt képes hagyományos mammográfiás felvételek készítésére és röntgen-vezérelt sztereotaxiás mintavételek végzésére. A berendezés különlegessége, hogy úgynevezett tomoszintézis végzésére is alkalmas. Ez a kifejezetten sűrű szerkezetű, úgynevezett denz emlők megítélését, és az esetlegesen előforduló strukturális eltérések értékelését teszi lehetővé. Ezzel csökkentheti a felesleges betegvisszahívások számát, és könnyítheti az esetleges rosszindulatú eltérések minél koraibb felfedezését. Az emlőben sok esetben előforduló, ultrahang vizsgálattal nem látható mikromeszesedések felismerésében és karakterizálásában is kiemelten fontos szerepe van a most beszerzett modern berendezésnek. Az ilyen típusú meszesedések egy része daganatmegelőző állapotot jelezhet. A készülék az ilyen típusú eltérések esetében mintavételezésre is alkalmas.

 

A multifunkciós mammográfiás- és röntgenkészülék együttesen mintegy 290 millió forintba került, amit az egyetemet fenntartó alapítvány fizetett ki saját költségvetéséből.

További híreink
Varázslat és fények ünnepe
Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja több mint 100.000 érdeklődőt vonzott Pécsre.
2024-07-09 20:42:59, Hírek, Környezetünk Bővebben
Rekord létszámmal indulnak
Július 12–24. között Debrecen és Miskolc ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak.
2024-07-07 02:06:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
Új kezelőhelyiséget alakítottak ki a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ bőrgyógyászati klinikáján.
2024-07-06 21:03:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium és a University of...
Bővebben >>