. Ma Sára napja van.
A PTE díszdoktorává avatták Csányi Sándort
2018-05-04 22:05:34
A PTE díszdoktorává avatták Csányi Sándort

A PTE díszdoktorává avatták Csányi Sándort

Csányi Sándor közgazdászt, üzletembert, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját tiszteletbeli doktorrá avatta a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa.


Szakmai pályafutását a Pénzügyminisztériumban kezdte, majd a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztériumban és a Magyar Hitel Bank Rt.-nél töltött éveket követően az Országos Kereskedelmi és Hitelbank vezérigazgató-helyettese lett. 1992-től az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Az egyik legjelentősebb nemzetközi kártyatársaság, a MasterCard tanácsadó testületének tagja, a magyar olajipari cég, a MOL igazgatóságának alelnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Kínai-Magyar Üzleti Tanács társelnöke. 2004 óta a Nyugat-magyarországi Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2016 óta a McDaniel College díszdoktora. Tagja a legnagyobb 50 európai bank vezetőit tömörítő Banki Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IIEB). 2010 júliusa óta a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, elnöksége alatt a magyar labdarúgó-válogatott 44 év után újra kijutott az Európa-bajnokságra. 2015 márciusától az UEFA Végrehajtó Bizottságának tagja, ez év eleje óta a FIFA alelnöke.
 
Számos díj tulajdonosa, Baranya  gazdasági fellendítését elősegítő sokoldalú vezetői és támogatói tevékenységéért 2016-ban Baranya Megye Díszpolgári Címmel tüntették ki. A tulajdonában lévő mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások Európa és a világ mezőgazdaságában is a legkorszerűbbek közé tartoznak. A régióban több vállalkozás fűződik nevéhez,  a Baranyában működőkben több mint kétezer egyszáz embert foglalkoztatnak.

Meghatározó gazdasági szerepvállalása mellett Csányi Sándor családtagjaival együtt jelentős karitatív tevékenységet is folytat. Magánvagyonából alapította az országosan egyedülálló, hárommilliárd forintos tőkével működő Csányi Alapítványt, azzal a céllal, hogy a tehetséges, hátrányos helyzetű gyermekeket segítse. Az alapítvány fő célkitűzése az Életút Programban megvalósuló tehetséggondozás az általános iskola 5. osztályától a diploma megszerzéséig. A szervezet 2005-ben Jászberényben kezdte meg működését, Pécsett 2007 óta van jelen. Az eddig támogatott 380 diák közül 70 már a felsőoktatásban tanul, 26-an éppen a Pécsi Tudományegyetemen.

A PTE a régió kiemelkedő felsőoktatási intézményeként közel két évtizedes, kölcsönös előnyökön alapuló, gazdasági és oktatási érdekek megvalósulását szolgáló együttműködést alakított ki az OTP Bankkal, mint Magyarország vezető pénzügyi szolgáltatójával. A Pécsi Tudományegyetem 2017-ben ünnepelte alapításának 650. évfordulóját, és e jeles évforduló alkalmából az OTP Bank és  Csányi Sándor elnök-vezérigazgató támogatása járult hozzá az egyetemalapítást egy csodálatos szekkóval is megörökítő PTE Dr. Halasy-Nagy József Aulájának méltó felújításához.

 

Dízsdoktorrá avatásával  a neves pénzügyi szakember ezzel olyan „elit körbe” került be, amelynek tagja többek között Gróf Apponyi Albert, Gróf Klebelsberg Kuno, Habsburg Ottó, Placido Domingo vagy Donald Tusk. (fotó: Csortoa Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2018-05-04 22:06:34

További híreink
Nyilvános adatbázis
A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tenné az Európai Parlament.
2019-01-16 23:08:02, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Szimulációs bemutatót is tartottak
Hömpölygött a tömeg a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán megrendezett nyílt napon.
2019-01-15 22:39:55, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit
Világhírű művészekkel működik együtt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézete.
2019-01-13 22:52:51, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tenné...
Bővebben >>