. Ma Auguszta napja van.
A Recirquel indítja a XIV. Tánctalálkozót
2020-09-12 14:35:16
A Recirquel indítja a XIV. Tánctalálkozót

A Recirquel indítja a XIV. Tánctalálkozót

A tánc és a cirkuszművészet egyedi  ötvözetét kialakító immáron nemzetközi hírű hazai együttes a Pécsi Balett meghívására először lép fel a régióban a Recirquel.


A pandémia okozta korlátozások feloldása óta Pécsett találkozik először szinte a teljes hazai táncszakma a hétvégén kezdődő XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében rendezett Maratoni Táncgálán. A tánctalálkozó a Recirquel Társulat My Land című előadásával veszi kezdetét a Pécsi Nemzeti Színházban.


Egy-egy új, vagy ritkán játszott darabrészlettel, kettőssel, szólóval lép fel a Budapest Táncszínház, a Duda Éva Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Székesfehérvári Balett Színház, a Feledi Project, a Frenák Pál Társulat, a GG Tánc Eger, az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat, a Kecskemét City Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Miskolci Balett, a PR-Evolution, a Sopron Balett, és a Szegedi Kortárs Balett, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem. A szeptember 13-i Maratoni Táncgála nagyszabású szakmai összefogás, amely a nehézségek ellenére a táncművészet szépségét és éltető erejét hivatott ünnepelni.


Szeptember 15-én mutatják be a 60 éves jubileumát ünneplő Pécsi Balett legújabb darabját a Piroska és a farkas című mesebalettet, amelyet a társulat új koreográfus generációjának egyik tagja Molnár Zsolt Harangozó-díjas alkotó készített. A darab zeneszerzője, zenei szerkesztője Riederauer Richárd, a társulat „házi komponistája”. A díszlet- és jelmeztervő Kiss Julcsi. A rendező Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész.   

 
Szeptember 14-én és 15-én a Dóm téren ingyenes regisztrációs jegyekkel megtekinthető nagyszabású szabadtéri előadásokkal várják a közönséget. A Bozsik Yvette Társulat a Magyar népmesék, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Magyar hősök, csaták és szerelmek című produkcióját adja elő.


A tánctalálkozó, amelyet szeptember 12-15-ig rendeznek meg a belváros több helyszínén - Pécsi Nemzeti Színház, Dóm tér, Cella Septichora, Trezor Rendezvényház - jelentős szakmai eseményekkel, fórumokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel is bővül. A Magyar Táncművészek Szövetsége, az NKA Táncművészet Kollégiuma, a táncművészeti szakgimnáziumok és a helyi táncos szervezetek egyaránt aktív résztvevői a programoknak. A Pécsi Balett ügyvezetője, Uhrik Teodóra élő tánctörténet órán beszélget Vati Tamás Harangozó-díjas művésszel, a Bozsik Yvette Társulat tagjával és Koncz Péterrel, a Pécsi Balett szólistájával, aki az Évad legjobb férfi táncművésze díjat nyerte el nemrég.      


A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.(fotó: Réthey-Prikkel Tamás)

Utoljára frissítve: 2020-09-12 14:38:13

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén május 18. és 26. között várja a zenekedvelőket a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, melynek nyitóeseménye...
Bővebben >>