. Ma Henrik napja van.
A régészeti feltárás lezárult
2019-09-06 21:37:33
A régészeti feltárás lezárult

A régészeti feltárás lezárult

Szulejmán szultán Szigetvár melletti sírkomplexumának régészeti feltárása  befejeződött, rövidesen elkészülnek az erről szóló  tudományos dokumentumok is.


Szulejmán szultán egykori síremléke és az azt övező épületegyüttes feledésbe merült helyszínét felderítésére 2013-ban alakult kutatócsoport. A turbéki szőlőhegyen 2014-re sikerült lehatárolni azt a területet, amelynek centrumában geofizikai eszközök segítségével három épület – az egykori türbe, az ehhez csatlakozó dzsámi és derviskolostor – volt azonosítható. Majd 2015-ben a türbét, a következő években pedig a további építmények alapjait, illetve korabeli használati eszközöket és épülettöredékeket tártak fel. A szakemberek a türbétől északra fekvő területen július elején újabb épület nyomaira bukkantak A dzsámi, a türbe és a derviskolostor után ugyanis megtalálták, amit már régóta kerestek a katonai barakkot. Az épület azon a helyen került elő, ahol Esterházy Pál az 1664-es turbéki látogatása idején feltüntette a komplexum alaprajzában.


A kutatási eredmények és a régészeti lelőhely kiemelkedő történelmi-kulturális jelentőségének felismerése vezetett ahhoz, hogy a kormány 2017-ben kormányhatározatban rendelkezett az érintett terület állami tulajdonba vételéről, valamint az addig felszínre került és a későbbiekben feltárt műemlék- és lelet együttes megőrzéséről, illetve bemutathatóvá tételéről.
A történeti-földrajzi és régészeti vizsgálatok eddigi eredményeinek interpretációja idén év végén zárul, de a szakértők megkezdték a leendő beruházás tervezését is. A kutatás legfontosabb célja az volt, hogy a magyar és török szempontból egyaránt fontos egykori emlékhelynek visszaadják 16. századi világtörténelmi jelentőségét.


Jövő év elejére elkészül a leendő kulturális-turisztikai komplexum megvalósíthatósági tanulmánya is. A leleteket bemutató turisztikai központ gazdasági előnyöket is jelenthet egész Dél-Dunántúl számára, valamint a szűken vett térségnek is hatalmas lendületet adna. Éppen ezért a tervezett komplexumnak olyan emlékhelynek kell lennie, ami a népek közötti megbékélést segíti, fejlesztési lehetőségeket kínál, valamint  vonzó turisztikai célpont legyen törökök és a magyarok számára egyaránt.


Az Oszmán-háznak 36 uralkodója volt, többségük a birodalom fővárosában és környékén hunyt el, ott emeltek nekik síremléket. Két szultán temetésének azonban külön rendje volt. Murád 1389-ben Rigómezőnél, Szulejmán Szigetvárnál halt meg, testüket Burszába és Isztambulba vitték, belső szerveiket ugyanakkor a legenda szerint kivették és a helyszínen eltemették - mondta. Rámutatott arra, hogy mindkét helyszín fontos hellyé vált a 16. századtól, de amíg Murád türbéje fennmaradt, a legjelentősebb oszmán uralkodóként tisztelt Szulejmáné a 17. században elpusztult, az utóbbi évekig eltűntnek számított és a helyének pontos emlékezete is elveszett.

(fotó: Szalai Gábor)

Utoljára frissítve: 2019-09-06 21:44:12

További híreink
Feltehetően öngyilkos lett Bogdán László, Cserdi polgármestere
Hiteles forrásból megerősített információink szerint ma éjjel elhunyt Bogdán László, Cserdi polgármestere. A falut sikertörténetté emelő polgármester élete 47 évében önke...
2020-07-14 10:23:18, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Osztálykirándulás helyett perre mennek a pécsi gimnazisták
A Velencei-tóhoz mentek volna osztálykirándulásra a pécsi Széchenyi István Gimnázium tizedikes diákjai, ám a vírus miatt ez elmaradt. Szerették volna visszakérni az osztá...
2020-07-08 17:54:26, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Híd a munkahelyekhez
Az ifjúsági foglalkoztatásának támogatásához intézkedéscsomagot állított össze az Európai Bizottság.
2020-07-06 20:18:20, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy hónapra rács mögé kerül üzletszerűen elkövetett vesztegetés.
Bővebben >>