. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A Rómeó és Júliával indul az évad és a tánctalálkozó
2018-09-14 02:04:57
A Rómeó és Júliával indul az évad és a tánctalálkozó

A Rómeó és Júliával indul az évad és a tánctalálkozó

Romantika és tragédia, szabadság és viszály, házasságkötés és halál – Rómeó és Júlia premierrel veszi kezdetét a XII. Nemzetközi Tánctalálkozó Pécsett a Nemzeti Színházban.


Örök érvényű gondolatok és emberi viszonyok, az érzelmek legszélesebb skálája, legnagyobb amplitúdói jelennek meg Rómeó és Júlia igaz szerelmének tragikus, egyúttal felemelő történetében. A fellobbanó kamaszszerelem, mely katartikus véget ér, megszólít, tükröt tart és önértékelésre késztet. Az előadás a kulturált ember oktalan viszálykodásának, a másik szinte ösztönös elutasításának indokait keresi. Vincze Balázs kelti új életre William Shakespeare szerelmespárjának meséjét, amelynek társkoreográfusa az együttes magántáncosa, Molnár Zsolt. A különleges látványvilágról Cziegler Balázs díszlettervező és Kiss Julcsi jelmeztervező kreatív fantáziája gondoskodik majd. A Rómeó és Júlia eredeti zenéjét - klasszikus inspirációkra - Riederauer Richárd írta. A címszerepekben Karin Iwata és Matola Dávid látható.


A premier egyúttal a 12. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitó előadása is, amellyel kezdetét veszi a táncművészet színes kavalkádja Pécsett. A tánctalálkozó egyaránt szól a közönségnek és a szakmának is, ennek jegyében az előadások között mindenki talál kedvére valót, lesznek kortárs táncelőadások, de néptánc és flamenco ugyanúgy megtalálható közöttük, mint gyermekeknek szóló darab, vagy a  szakmának szóló programok.


Szeptember 15-én a tánctalálkozó a Miskolci Balett Casablanca című előadásával folytatódik a Pécsi Nemzeti Színházban, másnap a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Kiegyezést mutatja be ugyanott. Fellép a Frenák Pál Társulat és a Szegedi Kortárs Balett, Bozsik Yvette Társulat Pinokkiójával várják a gyermekközönséget. Táncperspektívák címmel három egészen különböző műfajú együttes mutatkozik be egy este, a Duna Táncműhely, a francia Karma Dance Project és a Pécsi Balett. A Cella Septichorában pedig a Flamenco Sopianae műsorát láthatja a közönség.

Az elmúlt évben is nagy sikert arató nemzetközi balett gála idén sem marad el. A nézők látványos részleteket láthatnak a moderntánc világirodalmából és a világhírű klasszikus balett repertoárból a Dán Királyi Balett, a Jeruzsálem Balett, a Katalán Nemzeti Balett, a Román Nemzeti Operaház és a Szlovák Nemzeti Balett principál szólistái, valamint a Magyar Nemzeti Balett szólistái és a Bécsi Állami Operaház Junior Társulatának táncművészének előadásában.

Utoljára frissítve: 2018-09-14 21:51:19

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>