. Ma Auguszta napja van.
A segítség a bűnelkövetőnek is jár
2014-08-31 22:45:58
A segítség a bűnelkövetőnek is jár

A segítség a bűnelkövetőnek is jár

A Civil Közösségek Háza adott otthont a Tudás, Érték, Tapasztalat projekt záró rendezvényének.

Az integrációs program célja a pártfogó felügyelet alatt állóknak segítség nyújtás ahhoz, hogy szakmát szerezhessenek, munkához juthassanak visszailleszkedhessenek a társadalomba. A három éven át tartó Tudás, Érték,Tapasztalat (TÉT)  nevet viselő  pályázati projekt keretében  harminchatan tanultak ki egy szakmát, s tizeketten találtak munká.

- A baranyai bűnelkövetők olyan célcsoportot jelentettek, hogy az élet bizony sokszor felülírta, illetve meghiúsította a terveinket – mondta a zárórendezvényt megnyitó beszédében a projektgazda Ifjúságért Egyesület ügyvezető elnöke. Sándor Andrea szerint ez annak ellenére történt így, hogy egyesületük és konzorciumi partnereik egyaránt felkészülten vágtak bele a programba. Hozzátette: úgy gondolja, valamennyi lebonyolító szervezetnek sikerült sok tudást szereznie, együtt értéket teremtenie, továbbá olyan tapasztalatokkal gazdagodnia, amelyek továbbadásáért felelősséggel tartoznak.

A Tudás-Érték-Tapasztalat integrációs programot Scholtzné Nagy Szidónia projektmenedzser foglalta össze. Beszélt a többi közt a felkészülési szakasz hosszú folyamatáról, a személyiségfejlesztő képzések nehézségeiről is. Mint rámutatott, a mentoroknak és a képzőknek olyan alapproblémákkal is meg kell küzdeniük, mint például annak tudatosítása a pártfogó felügyelet alatt állókban, hogy reggel 8 órára be kell járniuk, hogy délutánig bent kell ülniük, és hogy igen, van értelme végigcsinálniuk ezt. Felidézte, hogy a várakozásokat felülmúlóan fontos segítséget jelentett a bevontak kitartásához – így a projekt sikerességéhez is – az a napi kétezer forint, ami képzési támogatásként járt a résztvevőknek.

A konzorciumi partnerek közül elsőként a megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálatának munkatársa kapott szót. Tóth Gabriella előadásában egyebek mellett szólt arról, hogyan vezetett a szabadságvesztések hatástalansága, az áldozatokkal való bánásmód megoldatlansága, a börtönök túlzsúfoltsága, valamint a visszaesők nem csökkenő száma az úgynevezett helyreállító igazságszolgáltatáshoz.

Krsjákné Bodrog Csilla az OKJ-s képzéseket koordináló Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Kft. munkatársa arról a résztvevőktől érkezett visszajelzésekről beszélt. Mint elmondta, volt, aki azt köszönte meg, hogy emberszámba vették és új dolgokat tanulhatott, míg más azt, hogy meghallgatták a véleményét, akad olyan is, aki arra ébredt rá a program során, a 8 általános ma már kevés a boldoguláshoz.

A pártfogó felügyelet alatt állók előrehaladását egyengető mentorok közül Spirk Nikoletta  egyebek mellett annak adott hangot, hogy fontos a  mentorok közi jó kapcsolatot ugyanúgy, mint a programban résztvevők számára a lakhatásuk megoldása, munkahelyek felkutatása részükre. Kitért arra is, ahogy múltak a hónapok, úgy nőtt  a mentorokkal szembeni bizalom, s nem kis eredménynek számít, hogy volt, aki a beszélgetések hatására felismerte bántalmazó kapcsolatban él.

Scholtz Péter szakmai vezető a projekt szakmai kihívásait és tapasztalatait összegezte. Mint elmondta,  „nehéz célcsoportba” olyan kliensek tartoztak,  mint  a program ideje alatt börtönbe került hajléktalan, vagy az, aki pánikrohamokkal küzd,  e mellett prostituált anyával és testvérrel is „megáldott”, mindemellett szexuális erőszak áldozataként éli mindennapjait. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a tapasztalatok  azt mutatják,  főállású mentorokkal még hatékonyabbá tehető a segítő munka, s a programban résztvevőkkel az elején tudatosítani kell a saját felelősségüket. Az elmúlt harminchat hónap  bebizonyította, hogy hasonló projektekre szükség van.

Utoljára frissítve: 2014-08-31 22:49:49

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>