. Ma Béla napja van.
A sütőtök energiabomba
2022-11-03 21:15:17
A sütőtök energiabomba

A sütőtök energiabomba

Az ősz leginkább várt zöldsége a sütőtök.

 

A tök és magja külön-külön is hatalmas energiabombák, de ha együtt fogyasztjuk őket, még egészségesebbek lehetünk.


Miért válasszuk a sütőtököt?
Nagyon magas C-vitamin tartalmának köszönhetően nagy szerepe van immunrendszerünk egészséges működésében és elősegíti a fehérvérsejtek termelődését. Meglepően alacsony a kalóriatartalma, 10 dkg sütőtök energiatartalma 80 kcal, így fogyókúrázóknak, diétázóknak érdemes beépíteni étrendjükbe.


Sokféle ásványi anyag található a sütőtökben, ami segít a csont ásványi sűrűségének növelésében. Nagy mennyiségben található benne többek között réz, foszfor, vas és magnézium. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárul szívünk és ereink egészségéhez, valamint a rák kialakulásának megelőzéséhez. Béta-karotin tartalma látásunk egészségét támogatja, és megakadályozza a szürke hályog kialakulását.


Miért fogyasszunk rendszeresen tökmagot?
Fitoszterolokban és omega3-ban gazdag, így a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően csökkenti a magas koleszterinszintet, a vérnyomást, a szívrohamok és a stroke kockázatát, valamint megakadályozza a vérrögök kialakulását. Magnéziumban is gazdag, mely hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a nyugodt alváshoz és a vércukorszint csökkentéséhez. A tökmag magas cinktartalmának köszönhetően enyhíti a megnagyobbodott prosztata tüneteit.


Napi szintű fogyasztásával csökkenthetjük a daganatos megbetegedések megjelenésének kockázatát, mint például a gyomor-, a tüdő-, a mell-, a prosztata-és a vastagbélrák. Gyulladáscsökkentő hatása miatt az ízületi fájdalmakkal küzdőknek minden napos fogyasztása ajánlott. Serkenti a keringést a máj- és vesefunkciókat, eltávolítja azokat a toxinokat a szervezetből, amelyek hozzájárulnak a vesekövek képződéséhez. Bővelkedik egészséges zsírokban, fehérjében és rostokban is.
(Forrás:termalfurdo.hu)

Utoljára frissítve: 2022-11-03 21:25:08

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>