. Ma Gedeon napja van.
A szem védelmében léptek
2018-12-09 02:08:14
A szem védelmében léptek

A szem védelmében léptek

Már elérhető az Androidra fejlesztett Szemfüles applikáció, amelyet alapszoftverként javasolt alkalmazni minden gyermeke egészségére odafigyelő szülőnek.


Ahogy a felnőtteknél a magyar startup által fejlesztett, alapvetően pislogásra és monitor-szem távolságra figyelmeztető számítógépes szoftverrel, úgy a gyermekek esetében az app használatával érhető az el, hogy a huzamosabb ideig tartó okostelefonon történő rajzfilmnézés vagy játék közben ne felejtsenek el pislogni, valamint az eszközt is a megfelelő távolságra tartsák a szemüktől. A gyakori mobil nézés közelről a szem gyengüléséhez vezethet, ami rövidlátást okozhat már rövidtávon is. Gyermekeknél ezek a szemet ért hatások hatványozottan terhelnek, ezért ők különleges védelmet igényelnek.


A KSH adatai szerint 100 gyermekes háztartásra 2016-ban 115 okostelefon jutott, amelyek száma 2017-re 143 darabra nőtt. Az iskolákat ellátó orvosok vizsgálatai alapján az iskolás korú gyermekek egyes szembetegségei Magyarországon a 2016/2017. tanévben: 442.154 vizsgált gyermekből 95.373-nál voltak fénytörési hibák és alkalmazkodási rendellenességek, 2688-nál mutattak ki kancsalságot és 2887 gyermek esetében pedig  vakságot és csökkent látást állapítottak meg.


Előbb-utóbb biztosan a gyermek kezébe kerülnek az okos eszközök, amelyek helyes használatához az ingyenes, egészségmegőrző Szemfüles app is hozzájárul. A használat közbeni figyelmeztetések mellett méréseket is végez az applikáció, amelyből a használatot követően a szülő kiolvashatja, hogy a gyermek eleget pislogott-e, mennyire volt megfelelő távolságra az eszköz és reagált-e az applikáció figyelmeztető jelzéseire.


Mint Fári Tamás, ötletgazda, a Szemfüles Preventív Kft. ügyvezetője elmondta, a saját kislányánál vette észre először, hogy sokáig nem pislogott, amikor rajzfilmet nézett a telefonomon. Ezután figyelte meg, hogy ugyanezt teszik irodai környezetben, elmélyült munka során a kollégái és maga is. Ez adta az ötletet a  figyelmeztető szoftver kifejlesztésére. Küldetésükké vált, hogy a sajátjuk mellett a következő generációk szemét is segítsenek megmenteni.


Argay Amanda, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Országos Traumatológiai Intézet Szemészeti Osztályának orvosa ehhez kapcsolódva pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívül fontos, hogy már kezdetektől tegyünk a gyermekek szeme védelméért, mielőtt visszafordíthatatlan következményei lennének a monitor vagy kijelző rossz használatának. A hosszú pislogás nélküli másodpercek alatt még az egészséges, jó minőségű könnyfilm mellett is foltokban kiszárad a szemfelszín, ami égő, szúró érzéssel jár és hosszú távon is rontja a látás- és életminőséget. A szem száradása következtében károsodhat a szemet borító hámfelszín is, ami által fogékonyabb az egyén a szemfelszíni fertőzésekre, ráadásul szemszárazság következtében akár szaruhártya- és kötőhártya-gyulladás is kialakulhat.

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>