. Ma Auguszta napja van.
A Szent Koronáról a Zsolnay Negyedben
2019-08-22 02:35:54
 A Szent Koronáról  a Zsolnay Negyedben

A Szent Koronáról a Zsolnay Negyedben

Woth Imre, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének elnöke a Zsolnay Negyed Apostolos termében augusztus 23-án előadást tart Érdekességek a Szent Koronáról címmel.

Olyan kulisszatitkokra is fény derül majd előadása során, mint például, hogy a koronaőröknek tilos tüsszenteniük, és  egyben beavatja a látogatókat abba is, milyen cseles módon szállítják a korona másolatát. Szó lesz a Szent Korona megmenekítésének izgalmas körülményeiről, őrzésének titkairól, a Korona Őrség megalakulásáról, feladatairól is.

A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének célja a Magyar Koronaőrség történelmi és katonai tevékenységének megőrzése, ápolása és fenntartása. Tevékenységükhöz tartozik a korona másolatának őrzése és bemutatása, melyért szükség esetén „életüket és vérüket áldozzák”. Woth Imre 2001 óta látja el az elnöki tisztséget.

Mint Woth Imre, aki pécsi előadását barátja, Szentpéteri Miklós emlékének szentelni, elmondta, a Szent Korona egy olyan történetet, olyan erőt hordoz magában, ami egy nemzetnek az önazonossága. Kitért arra is, hogy az előadás apropóját az adja, a Szent Korona rekonstrukciója, a jogar, az országalma és Szent István kardjának másolata iránti az a különösen nagy az érdeklődés, amelyek ingyenesen tekinthetők meg augusztusban a Zsolnay Kulturális Negyed boltjában, a Zsolnay Infopont és Shopban.
 
Most először láthatja a  nagyközönség a Szent Korona rekonstrukcióját, valamint a jogar, az országalma és Szent István kardjának másolatát. A  nyilvánosan eddig soha ki nem állított műtárgyak ingyenesen tekinthetők meg augusztusban Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyed boltjában, a Zsolnay Infopont és Shopban. A műtárgyak a keceli Pintér család tulajdonában állnak, felajánlásuknak köszönhetően érkezett Pécsre a magyar történelem négy leginkább kultikus emlékének másolata, amelyek közül a Szent Korona másolatát a pápa is megszentelte.
 
A korona másolatot Gubán György zománc, Csomor Lajos aranyműves, és Solymár Károly üvegcsiszoló művész alkotta. Csomor Lajos 30 éve foglalkozik a korona kutatásával, ő volt annak a csoportnak a vezetője, amely annak idején szétszedte majd ismét egybeépítette az Amerikából hazaérkezett eredeti Szent Koronát. A művelődési miniszter 1983-ban két alkalommal adott engedélyt az eredeti koronán a szerkezeti vizsgálatára. A vizsgálatoknak köszönhetően készült el a kiállított pontos másolat és rekonstruálni lehetett miként nézett ki a korona a különböző korokban.
 
A kiállított korona, jogar és országalma nem az Amerikából visszatért korona másolata, hanem amellyel Szent Istvánt megkoronázták, s annak kinézetét hosszadalmas kutatással lehetett rekonstruálni. Az eredeti és a kiállított korona közötti különbség egy zománc kép, amely elveszett az eredetiről. A kép Máriát és a két arkangyalt ábrázolja, ez látható a kiállított műtárgyon. Ennek a koronának érdekessége, hogy ugyanolyan kézműves munkával és szerszámokkal készült, mint az eredeti, a jogarral és az országalmával együtt, tehát modern technikát nem alkalmaztak a készítésénél. A kiállított korona súlya 2056 gramm és 2000-ben a pápa is megszentelte.
 
A Szent Korona Európa egyik legrégebbi, de mindenképpen a legtovább használt hatalmi jelvénye. Európában egyedül viseli a szent jelzőt, már 1256-ban ezzel a szóval illették. A korona szentsége onnan ered, hogy II. Szilveszter pápa isteni kinyilatkoztatás eredményeképpen adományozta ezt a magyaroknak. A Szent Korona nem csupán egy történelmi tárgy, hanem a hit védelmezője, ez azt jelenti, ha nincs király a Szent Korona jelenlétében, maga Isten uralkodik.

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>