. Ma Vince napja van.
A szerelem megváltó ereje…
2017-04-20 11:55:40
A szerelem megváltó ereje…

A szerelem megváltó ereje…

A Kodály Központban mutatja be Bartók két egyfelvonásos táncjátékát a Pécsi Balett  a Pannon Filharmonikusok zenekari kíséretével.


Április 25-én és 26-án a Pécsi Nemzeti Színház és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában lesz látható a  Bartók-est keretében Pécsett a Kodály Központban  A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi. A Pécsi Balett a Pannon Filharmonikusok kíséretében, Bogányi Tibor vezényletével látható előadásának rendező-koreográfusa Vincze Balázs.


A Bartók-év keretében  a zeneszerző két táncjátéka kerül színre, ami  nem csak hiánypótló, de számos tekintetben egyedülálló produkció  is Pécs színházi életében. Mint Vincze Balázs  a balett együttes vezetője, az est koreográfusa kiemelte, Bartók Béla két klasszikusa egyszer minden professzionális magyar balett együttes repertoárjára felkerül. A két táncjáték szinte megkerülhetetlen kihívást jelent egy koreográfus pályája során.


Kitért arra is,  A csodálatos mandarin kortalan története az elidegenedett nagyvárosi világ minden szennyéről és vágyáról, A fából faragott királyfi népmesei bölcsessége a valódi erények értékéről szól, a külsőségek fetisizálása helyett, s  mintha  a 21. század értékvesztett világát jelenítené meg. Mimi és a mandarin könyörtelen drámája, a királykisasszony és a királyfi látszólag naiv meséje is tükröt tart a ma emberének. A táncjátékok által megfogalmazott társadalomkritika érvényesebb, mint valaha. Egyúttal megérintik az emberi lelket, mert felcsillantják a reményt a változásra, egy új, jobb élet lehetőségére, a szerelem megváltó erejére.  


Bogányi Tibor  karmester is több mint tíz éve vár egy olyan alkalomra, mint amit a Bartók-est kínál. Mint mondja, 2005-ben Turkuban az évad során  márdirigálta Bartók összes színpadi művét. Vallja, elképesztően innovatív Bartók zenéje mind a mai napig, magával ragadó és sodró élmény vezényelni, benne lenni,  de felemelő hallgatni és nézni is. Több mint tíz éve vár már az alkalomra, hogy ismét átélhesse ezt a csodát.


A fából faragott királyfi szcenizálva először a Pannon Filharmonikusok  március 25-i A Királyfi és Pulcinella tánca című koncertjén volt látható,  A csodálatos mandarin bemutatóját a Bartók-év keretében a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon tartották.

(fotó: Posztós János)

Utoljára frissítve: 2017-04-20 12:06:17

További híreink
A jobb ellátásért
Félidejéhez érkezett a Komló vonzáskörzetében zajló nagyszabású szociális fejlesztési program.
2018-01-20 21:12:18, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Napelemek termelik az áramot
Befejeződött a napelemek telepítése a komlói városháza épületén.
2018-01-18 15:20:05, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Cél az egyenlőtlenségek csökkentése
Európa oktatási és képzési rendszereinek minden embert fel kell vértezniük a szakmai fejlődéshez és sikerhez szükséges kompetenciákkal, szociális hátterüktől függetlenül....
2018-01-17 23:56:15, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szinte nincs is olyan ember, akinek sikerülne megfázás, betegség nélkül átvészelni a téli hónapokat.
Bővebben >>