. Ma Eszter napja van.
A szerelem megváltó ereje…
2017-04-20 11:55:40
A szerelem megváltó ereje…

A szerelem megváltó ereje…

A Kodály Központban mutatja be Bartók két egyfelvonásos táncjátékát a Pécsi Balett  a Pannon Filharmonikusok zenekari kíséretével.


Április 25-én és 26-án a Pécsi Nemzeti Színház és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában lesz látható a  Bartók-est keretében Pécsett a Kodály Központban  A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi. A Pécsi Balett a Pannon Filharmonikusok kíséretében, Bogányi Tibor vezényletével látható előadásának rendező-koreográfusa Vincze Balázs.


A Bartók-év keretében  a zeneszerző két táncjátéka kerül színre, ami  nem csak hiánypótló, de számos tekintetben egyedülálló produkció  is Pécs színházi életében. Mint Vincze Balázs  a balett együttes vezetője, az est koreográfusa kiemelte, Bartók Béla két klasszikusa egyszer minden professzionális magyar balett együttes repertoárjára felkerül. A két táncjáték szinte megkerülhetetlen kihívást jelent egy koreográfus pályája során.


Kitért arra is,  A csodálatos mandarin kortalan története az elidegenedett nagyvárosi világ minden szennyéről és vágyáról, A fából faragott királyfi népmesei bölcsessége a valódi erények értékéről szól, a külsőségek fetisizálása helyett, s  mintha  a 21. század értékvesztett világát jelenítené meg. Mimi és a mandarin könyörtelen drámája, a királykisasszony és a királyfi látszólag naiv meséje is tükröt tart a ma emberének. A táncjátékok által megfogalmazott társadalomkritika érvényesebb, mint valaha. Egyúttal megérintik az emberi lelket, mert felcsillantják a reményt a változásra, egy új, jobb élet lehetőségére, a szerelem megváltó erejére.  


Bogányi Tibor  karmester is több mint tíz éve vár egy olyan alkalomra, mint amit a Bartók-est kínál. Mint mondja, 2005-ben Turkuban az évad során  márdirigálta Bartók összes színpadi művét. Vallja, elképesztően innovatív Bartók zenéje mind a mai napig, magával ragadó és sodró élmény vezényelni, benne lenni,  de felemelő hallgatni és nézni is. Több mint tíz éve vár már az alkalomra, hogy ismét átélhesse ezt a csodát.


A fából faragott királyfi szcenizálva először a Pannon Filharmonikusok  március 25-i A Királyfi és Pulcinella tánca című koncertjén volt látható,  A csodálatos mandarin bemutatóját a Bartók-év keretében a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon tartották.

(fotó: Posztós János)

Utoljára frissítve: 2017-04-20 12:06:17

További híreink
Civil szervezetek hatvan projektje
Három hónapja zajlanak az Erősödő Civil Közösségek program keretében megvalósuló civil, közösségi kezdeményezések.
2018-05-24 02:29:07, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban az euró bevezetésére tett lépések
Az idei konvergencia jelentés az euró bevezetése felé tett tagállami előrelépéseket értékeli.
2018-05-23 22:24:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Gyereknap az Iparosházban
Ebben az esztendőben első alkalommal a Pécsi Ipartestület is gyereknapra várja a gyerekeket május 27-én, vasárnap.
2018-05-22 22:27:17, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A magyarországi németek oktatási rendszerét tanulmányozták az Oroszországból érkezett német kisebbség tagjai.
Bővebben >>