. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A szerelem megváltó ereje…
2017-04-20 11:55:40
A szerelem megváltó ereje…

A szerelem megváltó ereje…

A Kodály Központban mutatja be Bartók két egyfelvonásos táncjátékát a Pécsi Balett  a Pannon Filharmonikusok zenekari kíséretével.


Április 25-én és 26-án a Pécsi Nemzeti Színház és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában lesz látható a  Bartók-est keretében Pécsett a Kodály Központban  A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi. A Pécsi Balett a Pannon Filharmonikusok kíséretében, Bogányi Tibor vezényletével látható előadásának rendező-koreográfusa Vincze Balázs.


A Bartók-év keretében  a zeneszerző két táncjátéka kerül színre, ami  nem csak hiánypótló, de számos tekintetben egyedülálló produkció  is Pécs színházi életében. Mint Vincze Balázs  a balett együttes vezetője, az est koreográfusa kiemelte, Bartók Béla két klasszikusa egyszer minden professzionális magyar balett együttes repertoárjára felkerül. A két táncjáték szinte megkerülhetetlen kihívást jelent egy koreográfus pályája során.


Kitért arra is,  A csodálatos mandarin kortalan története az elidegenedett nagyvárosi világ minden szennyéről és vágyáról, A fából faragott királyfi népmesei bölcsessége a valódi erények értékéről szól, a külsőségek fetisizálása helyett, s  mintha  a 21. század értékvesztett világát jelenítené meg. Mimi és a mandarin könyörtelen drámája, a királykisasszony és a királyfi látszólag naiv meséje is tükröt tart a ma emberének. A táncjátékok által megfogalmazott társadalomkritika érvényesebb, mint valaha. Egyúttal megérintik az emberi lelket, mert felcsillantják a reményt a változásra, egy új, jobb élet lehetőségére, a szerelem megváltó erejére.  


Bogányi Tibor  karmester is több mint tíz éve vár egy olyan alkalomra, mint amit a Bartók-est kínál. Mint mondja, 2005-ben Turkuban az évad során  márdirigálta Bartók összes színpadi művét. Vallja, elképesztően innovatív Bartók zenéje mind a mai napig, magával ragadó és sodró élmény vezényelni, benne lenni,  de felemelő hallgatni és nézni is. Több mint tíz éve vár már az alkalomra, hogy ismét átélhesse ezt a csodát.


A fából faragott királyfi szcenizálva először a Pannon Filharmonikusok  március 25-i A Királyfi és Pulcinella tánca című koncertjén volt látható,  A csodálatos mandarin bemutatóját a Bartók-év keretében a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon tartották.

(fotó: Posztós János)

Utoljára frissítve: 2017-04-20 12:06:17

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>