. Ma Gusztáv napja van.
A szerződéses ár megállapodás kérdése
2020-08-02 20:43:59
A szerződéses ár megállapodás kérdése

A szerződéses ár megállapodás kérdése

Nettó 107.000 forintban hirdette meg az őszi kalászos vetőmagok várható árát a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.


Mint Takács Géza elnök elmondta, elegendő mennyiségű, jó minőségű vetőmag áll az őszi szezonban a gazdálkodók rendelkezésére. Kitért arra is, hogy a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a törvény adta lehetőségeinek és a jogszabályi előírásoknak megfelelően idén is közzétette az őszi kalászosok vetőmagjaira  a piaci körülmények alapján prognosztizált tájékoztató árat, amelyet tonnánként nettó 107.000 forintban határozott meg a testület szakbizottsága. Ez az ár a zsákba csomagolt, gombaölő szerrel csávázott, fémzárolt, az eladó telephelyén gépkocsira rakott vetőmagra értendő, ugyanakkor nem fix és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.


A tájékoztató ár meghatározása előtt a szövetség a piaci viszonyok feltárása érdekében széleskörű ágazati felmérést végzett. A tájékoztató ár évről-évre mértékadó jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával kapcsolatos termékpályák szereplőinek, mivel a vetőmaggal való foglalatosság olyan szükséges tevékenység, mely a biológiai alapok folyamatos biztosításával nélkülözhetetlen eszköze a mezőgazdasági termelésnek, s ezen keresztül a végfelhasználók érdekeit szolgálja.


- A NÉBIH adatait is figyelembe véve felmérésük alapján az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek a szakmailag elfogadható, 40 százalék feletti felújítási lehetőségre elegendőek - hangsúlyozta Takács Géza. Szólt arról is, a tagoktól kapott információk alapján az ókészlet mennyisége érdemben nem befolyásolja az új termésű vetőmagkészletet. A várható átlagtermés az őszi búza és őszi árpa vetőmagcéllal vetett területeken 5,5-7,5 tonna/hektár között alakulhat, míg a tritikálé esetében 4-6,4 tonna/hektárra számítanak a gazdálkodók.


Idén az eddig betakarított területekről származó gabona minősége jónak mondható, nem volt komolyabb fuzárium-fertőzés, illetve a tavaszi csapadéknak köszönhetően az áthullási problémák mértéke sem lesz akkora, mint az a téli, tavaszi aszályt követően várható volt. A piaci szereplők egyaránt számolnak a kalászosok árának, valamint a termelési költségek emelkedésével. Az inflációs hatása, a  munkaerőre eső költségek emelkedése is érezteti hatását a vetőmag  árára, mindezek ellenére az elmúlt évi tényleges piaci átlagár alatt marad.


Az elmúlt években hullámzott az őszi vetésű kalászosok ára, 2012-ben 115.000, 2016-ban 93.000, 2018-ban 99.000, 2019-ben pedig 109.000er forintot fizettek a gazdák  egy tonna őszi búza vetőmagért. Az őszi árpa és a tritikálé ára is hasonlóan hullámzó tendenciát mutatott.

Utoljára frissítve: 2020-08-02 20:47:37

További híreink
A jövő tanévtől egészségügyi mérnököket is képeznek Pécsett
Mesterséges intelligenciával vezérelt protézis – a jövő tudományát hamarosan a Pécsi Tudományegyetem műszaki karán is oktatják.
2021-01-15 19:32:27, Hírek, Környezetünk Bővebben
Dimenzióugrás az építészetben
Az építőipar robbanásszerű digitalizációja zajlik: a virtuális térben zajló folyamatoptimalizálás átalakítja az ágazatot.
2021-01-14 20:25:24, Hírek, Környezetünk Bővebben
Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett
Megkezdte működését az országosan is egyedülálló Pécs-Kelet Közbiztonsági Centrum.
2021-01-13 19:54:40, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rendőrök elfogták azt a férfit, aki szilveszterkor nem engedte haza korábbi barátnőjét, órákig tartotta fogv...
Bővebben >>