. Ma Márk napja van.
A szerződéses ár megállapodás kérdése
2020-08-02 20:43:59
A szerződéses ár megállapodás kérdése

A szerződéses ár megállapodás kérdése

Nettó 107.000 forintban hirdette meg az őszi kalászos vetőmagok várható árát a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.


Mint Takács Géza elnök elmondta, elegendő mennyiségű, jó minőségű vetőmag áll az őszi szezonban a gazdálkodók rendelkezésére. Kitért arra is, hogy a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a törvény adta lehetőségeinek és a jogszabályi előírásoknak megfelelően idén is közzétette az őszi kalászosok vetőmagjaira  a piaci körülmények alapján prognosztizált tájékoztató árat, amelyet tonnánként nettó 107.000 forintban határozott meg a testület szakbizottsága. Ez az ár a zsákba csomagolt, gombaölő szerrel csávázott, fémzárolt, az eladó telephelyén gépkocsira rakott vetőmagra értendő, ugyanakkor nem fix és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.


A tájékoztató ár meghatározása előtt a szövetség a piaci viszonyok feltárása érdekében széleskörű ágazati felmérést végzett. A tájékoztató ár évről-évre mértékadó jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával kapcsolatos termékpályák szereplőinek, mivel a vetőmaggal való foglalatosság olyan szükséges tevékenység, mely a biológiai alapok folyamatos biztosításával nélkülözhetetlen eszköze a mezőgazdasági termelésnek, s ezen keresztül a végfelhasználók érdekeit szolgálja.


- A NÉBIH adatait is figyelembe véve felmérésük alapján az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek a szakmailag elfogadható, 40 százalék feletti felújítási lehetőségre elegendőek - hangsúlyozta Takács Géza. Szólt arról is, a tagoktól kapott információk alapján az ókészlet mennyisége érdemben nem befolyásolja az új termésű vetőmagkészletet. A várható átlagtermés az őszi búza és őszi árpa vetőmagcéllal vetett területeken 5,5-7,5 tonna/hektár között alakulhat, míg a tritikálé esetében 4-6,4 tonna/hektárra számítanak a gazdálkodók.


Idén az eddig betakarított területekről származó gabona minősége jónak mondható, nem volt komolyabb fuzárium-fertőzés, illetve a tavaszi csapadéknak köszönhetően az áthullási problémák mértéke sem lesz akkora, mint az a téli, tavaszi aszályt követően várható volt. A piaci szereplők egyaránt számolnak a kalászosok árának, valamint a termelési költségek emelkedésével. Az inflációs hatása, a  munkaerőre eső költségek emelkedése is érezteti hatását a vetőmag  árára, mindezek ellenére az elmúlt évi tényleges piaci átlagár alatt marad.


Az elmúlt években hullámzott az őszi vetésű kalászosok ára, 2012-ben 115.000, 2016-ban 93.000, 2018-ban 99.000, 2019-ben pedig 109.000er forintot fizettek a gazdák  egy tonna őszi búza vetőmagért. Az őszi árpa és a tritikálé ára is hasonlóan hullámzó tendenciát mutatott.

Utoljára frissítve: 2020-08-02 20:47:37

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>