. Ma Emma napja van.
„A termelőtől a fogyasztóig”
2021-07-14 02:10:33
„A termelőtől a fogyasztóig”

„A termelőtől a fogyasztóig”

Hivatalosan  is bemutatták az élelmiszer-ellátási láncon belüli felelős üzleti és marketing-magatartásra vonatkozó uniós kódexet.


„ A termelőtől a fogyasztóig” elnevezésű  az Európai Bizottság által kidolgozott stratégia újabb elemmel bővült, elkészült az élelmiszer-ellátási láncon belüli felelős üzleti és marketing-magatartásra vonatkozó uniós kódex, amelynek alapvető részét képezi azoknak az uniós erőfeszítéseknek, amelyek célja, hogy több egészséges, fenntartható élelmiszer álljon rendelkezésre megfizethető áron, és ezáltal is csökkenjen általános környezeti lábnyomunk. Kidolgozása uniós szövetségekkel és vállalatokkal együttműködésben történt, más érdekeltek, így nemzetközi szervezetek, nem kormányzati szervezetek, szakszervezetek és szakmai szövetségek, valamint a bizottsági szolgálatok aktív részvételével. A kódexet aláíró élelmiszeripari szövetségek és vállalatok vállalják, hogy fokozzák a fenntartható átállás megvalósításában játszott szerepüket. Az aláírók vállalják, hogy magukévá teszik a kódexben meghatározott célkitűzéseket, és a hasonló vállalatokat is részvételre ösztönzik.


A program két kötelezettségvállalási szintet tartalmaz. A uniós szövetségekre hét célkitűzés vonatkozik, amelyek mindegyike célszámokat és indikatív intézkedéseket foglal magában. A célkitűzések olyan intézkedésekhez kapcsolódnak, amelyek előmozdítják az egészséges és fenntartható fogyasztási minták felé történő elmozdulást. A cél javítani az élelmiszer-feldolgozás, a kiskereskedelem és az élelmiszer-ellátási szolgáltatások fenntarthatóságra gyakorolt hatását, valamint javítani az élelmiszer-értékláncok fenntarthatóságát az elsődleges termelők és a lánc más szereplői tekintetében. A szövetségeknek évente jelentést kell tenniük az elért eredményekről.


A  vezető szerepre törekvő vállalkozásokra egy mérhető eredményekkel járó kötelezettségvállalási keret vonatkozik, ami a területek széles körét öleli fel, az állatjólléttől kezdve a cukortartalom csökkentésén át egészen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának a teljes termékskálán belüli csökkentéséig. A vállalatok évente, a fenntarthatósági jelentésük összefoglalójának benyújtásával számolnak be az elért eredményekről.


A kódex nyilvánosságra hozatalának napján a kódexet  65 vállalat és szövetség - 26 élelmiszer-gyártó, 14 élelmiszer-kiskereskedő, 1 étkeztetéssel és vendéglátással foglalkozó szolgáltató, 24 szövetség - vezetői látták el kézjegyükkel. A jövőben újabb uniós élelmiszeripari szövetségekhez és vállalatokhoz érkezik felkérés annak érdekében, hogy  csatlakozzanak a több érdekelt felet bevonó, párbeszéden alapuló kódexhez, ami az átfogó átalakulás modelljeként szolgálhat. Megszületése egy dinamikus folyamat kezdetét jelzi, ugyanis  az összes érintett szereplő közötti együttműködést lehetővé tevő eszközök is életbe lépnek általa annak érdekében, hogy új kötelezettségvállalások és partnerségek jöjjenek létre, valamint élénküljön közöttük az együttműködés és a tapasztalatcsere.


Frans Timmermans ügyvezető alelnök annak a véleményének adott hangot, hogy fenntarthatóvá kell tenni az unió élelmiszerrendszerét,  és ezt erre minél gyorsabban  sort kell keríteni. Csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, meg kell állítani a biológiai sokféleség élelmiszer-termeléssel összefüggő csökkenését, és olyan élelmiszerrendszert kell kialakítani, ami megkönnyíti, hogy az  étrendünk egészséges és fenntartható legyen. Ezeknek az élelmiszerrendszerrel összefüggő, környezeti, egészségügyi és társadalmi kihívásoknak a kezeléséhez az élelmiszerlánc egészét érintő együttműködésre van szükség, mint amilyen a most létrejött  uniós magatartási kódex.


Mindehhez Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos  a következőket tette hozzá. az élelmiszer-ellátási láncon belüli felelős üzleti és marketing-magatartásra vonatkozó uniós kódex az agrár-élelmiszeripari ökoszisztéma által elért jelentős eredménye.  Az unió élelmiszerrendszereinek fenntartható átalakításához és egyúttal ellenálló képességének növeléséhez minden egyes önkéntes kötelezettségvállalás jelentősen hozzájárul.

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>